keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Puheloinen ja Mannerheim

 Vaikka kenraali Puheloisen muistelmien työnkuvaukset kilpailevat vaikuttavuudessaan Kalle Päätalon vastaavien kuvausten kanssa, niin Puheloisen kirjan puutteena on se, ettei hän juurikaan paljasta mitään yksityiselämästään. Kalle Päätalohan kirjoitti monta paksua mölläriä kertoessaan esimerkiksi ihmissuhdeongelmistaan ensimmäisen vaimonsa kanssa.


Se asia kuitenkin entisen puolustusvoimain komentajan teoksesta selvisi, että hän on nyt toista kertaa naimisissa. Puheloinen on avioelämästään kertoessaan lähes yhtä pidättyväinen, mitä aiemmin puolustusvoimain komentajana toiminut marsalkka Mannerheim oli.

Massiivisissa muistelmissaan Mannerheim kertoo avioliitostaan pelkästään seuraavaa: " Yksityiselämästäni tältä ajalta on mainittava, että vuonna 1892 menin avioliittoon neiti Anastasie Arapovin kanssa. Hänen isänsä oli edesmennyt keisarin seurueen kenraalimajuri Nikolai Arapov, tämäkin entinen chevalierkaartilainen."

Edellä oleva lainaus osoittaa, että Marski oli lähinnä kuivan englantilaisen huumorin ystävä. Kyseinen neiti Arapov oli nimittäin lievästi sanottuna erikoinen ihminen, jonka tekemisistä Kalle Päätalon kaltainen jätkäpoika olisi löytänyt paljonkin kerrottavaa.

Ilmeisesti Mannerheimin avioituminen oli ns. järkiavioliitto, jonka avulla hän selviytyi veloistaan, jotka olivat syntyneet nuoren upseerin viettäessä ns. hauskaa elämää. Toisaalta rouva Arapovin oikullinen käytös saattoi olla seurausta siitä, ettei aviomies ainakaan koko ajan jaksanut pitäytyä yksiavioisuuteen.

Juorutaan jopa sellaistakin, että Pietarissa niiden villihevosten kesytystä esittävien patsaiden lähellä on palatsi, jossa Mannerheim vieraili vuosien ajan viikoittain opettamassa ratsastusta eräälle aatelisneidolle. Sellaistakin juorutaan, että marskilla olisi ollut vallan huorpoika Pietarissa, kuten asia savolaisittain ilmaistaan. Muistelmissaan Marski ei kerro mitään huorpojastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti