torstai 16. maaliskuuta 2023

Valtion velka

Eilisestä MTV:n vaalikeskustelusta sai sen käsityksen, että Suomi, isiemme maa, on konkurssitilassa. Itse pystyn sillä epävarmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi synnyttää, että epäilen, ettei mamme ole ainakaan ensimmäisenä valtiona menossa konkurssiin.

Nimittäin Suomi on kuitenkin selvästi vähemmän velkaantunut kuin EU-valtiot keskimäärin ja kun tuossa yritin hieman harrastaa päässälaskua, niin ilmeni, että väkilukuun suhteutettuna USA, maailman mahtavin valtio, on lähes neljä kertaa Suomen valtiota velkaantuneempi ja jos huomioon otetaan myös kansantalouden koko, niin Usa on meitä kolme kertaa enemmän velkaantunut.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa se, että taitavana talousmiehenä pidetty Väinö Tanner oli sotien alla laskenut sikarilaatikkonsa kanteen, ettei suursotaa voi tulla, koska minkään valtion rahat eivät riitä sotimiseen neljää kuukautta pitempään.

Mutta sitten ilmeni, että rahaa riitti ainakin viiden vuoden maailmansotaan eikä silloinkaan rahat vielä loppuneet, koska sitä oli helppo painaa lisää, mutta sotilaat ja sodankäynnin työkalut alkoivat saksalaisilta loppua.

Tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa vielä sekin seikka, että markan arvo laski toisen maailmansodan vuosina kolmannekseen. Se on yllättävän vähän, koska ensimmäisen maailmansodan aikana markka menetti 90 % arvostaan.

Suomen rahanarvon muutokset voi tarkastaa tästä https://www.stat.fi/tup/laskurit/rahanarvonmuunnin.html .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti