keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Esko Jalkanen - taiteilijapappi

Jokunen päivä sitten kirjoitin laulaja Kari Tapiosta ja kerroin, miten paikallinen pitäjänlehti mainitsi hänen muistokirjoituksessaan, että hän kuului Jalkasten köyhtyneeseen vasemmistolaiseen sukuhaaraan, joka sukuhaara on tuottanut myös pappeja. Nyt sain käsiini Rautalampi-lehden, joka kertoo, että Kari Tapion 92-vuotias setä Esko Jalkanen on avannut taidenäyttelyn kotonaan Kärkkäälässä.

Esko Jalkanen kertoo haastattelussa, että hän pitkään mietti, pyrkiikö Ateneumiin vai teologiseen tiedekuntaan ja päätyi valitsemaan jälkimmäisen. Taidenäyttelyn työt ovat valtaosin hänen itsensä maalaamia, mutta joukossa on yksi hänen veljensä Niilo Jalkasen tekemä. Muistelen, että Niilo Jalkanen olisi käynyt Ateneumin veistolinjan ja että hän työskenteli aikoinaan Kutvosen tyylihuonekalutehtaassa taideveistäjänä.

Sellainenkin hämärä mielikuva minulla on, että Niilo olisi voittanut jonkin huomattavan valtakunnallisen veistokilpailun, joten pidän häntä jonkin vuoden veiston Suomen mestarina. Eli taiteellisesti lahjakasta on Jalkasten suku, sillä muistelen, että sen lisäksi, että Kari Tapio oli komeaääninen laulaja, hän myös sanoitti ainakin Myrskyn jälkeen kappaleen.

Rautalampi-lehti kertoo, että "Esko Jalkasen näyttely on jo avoinna joka päivä Jalkasen kotona Pohjoisrastintie 45:ssä. Näyttelyyn on vapaa pääsy, mutta Eskolla on kuitenkin keräysastia mahdollisia 20-senttisiä varten, joka on hänen mukaansa riittävä lahjoitus lähetystyön hyväksi.

"Kukkia ja lahjoja minulle ei saa tuoda, mitään en tarvitse, minulla on kaikkea loppuelämäkseni, mutta jos joku haluaa minua 93-vuotispäivänäni muistaa, kerään lahjoitukset hyvää tarkoitusta varten. Rahat menevät Baikal-järven takana Ulan Batorissa burjaattien kansalle valmistuvan kirkon alttarin rakentamiseen."

Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta, että burjaattien kirkolla lienee nykyään paljon hautajaistilaisuuksia, koska lehtitietojen mukaan Venäjä on taistelemassa Ukrainassa viimeiseen burjaattiin asti.

Rautalampi-lehden Esko Jalkasesta kertova jutun voi lukea tästä linkistä, jolta käsin voi tutustua myös itse näyttelyyn sivuilta 8-9, joilta käsin voi tutustua myös itse näyttelyyn kiertävän kameran avulla: https://kabinetti.kosila.fi/#/reader/f514257a-c17d-11ed-afd3-00155d64030a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti