keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Hornettien remontointi

 
Pienillä sattumuksilla voi nykyisessä maailmanhistoriallisten tapahtumien suunnattomassa vyöryssä olla suuria vaikutuksia seuraaviin maailmanhistoriallisiin vyöryihin. Niinpä eittämättä lienee niin, että maamme seuraava hallitus tulee olemaan maamme sodan jälkeisen historian oikeistolaisin, koska pääministeri Sanna Marin oli Ukrainassa lausunut Horneteista jotain, jonka moni halusi ymmärtää niin, että maamme Hornetteja aiotaan luovuttaa Ukrainalle.


Marinin lausunto oli eittämättä poliittinen virhe.Tässä yhteydessä kannattaa palauttaa mieliin se, että kun jokunen vuosi sitten maassamme suunniteltiin uusien hävittäjien hankkimista, yksi vaihtoehto oli se, että nykyisten Hornettien käyttöikää olisi jatkettu niitä remontoimalla. Asiantuntijoiden mukaan se ei silloin olisi ollut järkevää, koska 64 hävittäjän käyttöiän jatkaminen viidellä vuodella olisi tullut maksamaan 1,2 miljardia euroa. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa hinta ei tunnu hirmuiselta.


Eittämättä lienee niin, että jos pääministeri Marin olisi Ukrainassa lausunut, että tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa Suomen tulee uusien hävittäjien hankkimisen lisäksi jatkaa perusremontilla nykyisten Hornettien käyttöikää, jotta Suomella olisi maailman kolmanneksi tehokkaimmat ilmavoimat heti Usa:n ja Israelin jälkeen ja että muutama Hornet liikenee sitten myös Ukrainalle, niin seuraava hallitus tulisi eittämättä olemaan maamme sodan jälkeisen historian vasemmistolaisin.


Itse ajattelen, ettei Hornettien käyttöiän jatkaminen edes maksaisi 1,2 miljardia euroa. Nimittäin ongelma lienee se, että Hornettien rungot ovat 30 vuodessa pahasti löystyneet ja se ongelma voidaan ratkaista halvasti ja kätevästi pulttaamalla koneiden sivuille tukevat, kauan kestävät ja kevyet haapalautaiset vahvikkeet. Sellaista haapalautaa käytetään nykyään esimerkiksi saunanlauteissa.


Kun muinoin asuin Itä-Hämeessä seurasin innolla, miten ilmailua harrastavat sysmäläiset eläkeläiset veistivät paikallisen mielisairaalan vintillä puusta lentolaitetta. Veistäjät kertoivat lehtihaastattelussa, että puu on erittäin hyvä lentokonemateriaali, koska se kestää käyttöä hirmuisen paljon kauemmin kuin metalli, koska siinä puu taipuu, missä rauta taittuu. Sysmäläisten lentolaitteen esikuva oli palvellut jo vuosikymmeniä purjekoneiden vetäjänä ja sillä oli takanaan jo yli 10.000 lentotuntia ja kone oli vielä kuin uusi.


Viimeisin kuulemani tieto tuosta sysmäläisten lentolaitteesta oli, että sen suunnittelussa oli tapahtunut karkea virhe. Nimittäin kone oli kyllä saatu valmiiksi, mutta sitten oli havaittu, ettei sitä saatu pois mielisairaalan vintiltä muuten, kuin purkamalla seinä. Tässä yhteydessä kannattaa palauttaa mieleen se, että ainakin heinolalaisten mukaan Jalmari Finnen hölmöläistarinoiden esikuvien väitetään olleen sysmäläisiä.


Sysmäläisestä ilmailuharrastuksesta voi yrittää lukea enemmän tästä linkistä https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003977163.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti