maanantai 27. maaliskuuta 2023

Kehtolaulu

 
Armas Järnefeltin säveltämän Kehtolaulun teki Suomen kansalle tutuksi 1970-luvulla vaikuttanut urheilullinen yleislahjakkuus Kainalniemen Hikeä edustanut Elmo, joka ei syvistä eettisistä syistä hyväksynyt siihen aikaan maamme olympiavoittojen kunniaksi soitettua Porilaisten marssia ja palkintojenjaon yhteydessä soitettua Maamme-laulua, vaan vaati niiden tilalle Kehtolaulun.

Muistelenpa, että nuoruudessani radiossa soitettiin Porilaisten marssi myös maailmanmestaruuksien kunniaksi, mutta sitten tavasta luovuttiin, koska suomalaisia eri lajien maailmanmestareita alkoi olla pilvin pimein. Nyt tapa voitaisiin taas palauttaa, koska esimerkiksi tämän talven lukuisissa talvilajien maailmanmestaruuskisoissa Suomi, isiemme maa, sai vain yhden hopeamitalin. Norjalaiset sen sijaan voittivat mm-kisoissa noin 30 mitalia ja ruotsalaisetkin noin 20.

Elmo oli todellinen urheilulahjakkuus eikä seuraavia hänen Dervangan kesäolympialaisissa tekemiään maailmanennätyksiä ole vieläkään rikottu:

800 m: Elmon ME 1.37,62 | Elmon ME:tä lähimmäksi on päässyt David Rudisha ajalla 1.40,91
Keihäänheitto: Elmon ME 106,79 m | Elmon ME:tä lähimmäksi pääsi Uwe Hohn tuloksella 104,80 m
Pituushyppy: Elmon ME 10,13 m | Elmon ME:tä lähimmäksi on päässyt Mike Powell tuloksella 8,95 m

Sen sijaan seuraavat aikonaan lähes lyömättöminä pidetyt Elmon maailmanennätykset on jo rikottu:
100 m: Elmon ME 9,72 s | Nykyinen 100 m ME on Usain Boltin 9,58 s
Seiväshyppy: Elmon ME 6,00 m | Nykyinen seiväshypyn ME on Armand Duplantisin 6,18 m

Tuossa Elmon 100 metrin tuloksessa kannattaa kuitenkin huomioida se, että hän kaatui juoksun aikana ja se ainakin jonkin verran huononsi loppuaikaa. Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivasti Järnefeltin Kehtolaulua:

 https://www.youtube.com/watch?v=2PWFuyfmlRU


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti