torstai 2. maaliskuuta 2023

Mannerheimin suku

Historia ja sukututkimus ovat mielenkiintoisia asioita ja jos olisin nuorempi mies, ryhtyisin opiskelemaan historiaa ja sitten kun olisin itseni riittävän pöhköksi lukenut, tekisin väitöskirjan maamme historiaan merkittävästi vaikuttaneesta Mannerheimin kreivillisestä suvusta. Marsalkasta itsestään on julkaistu noin 200 kirjaa, mutta itse hänen suvustaan en ole kirjaa löytänyt.

Tosin Suomesta Mannerheimin kreivillinen suku on hävinnyt eikä marsalkka Mannerheimilla ole tiettävästi elossa olevia jälkeläisiä muuallakaan, koska juoruissa mainittu pietarilainen huorpoika kuoli ainakin tarinoiden mukaan Sveitsissä lapsettamana. Myöskään marsalkan tyttärille ei siunaantunut lapsia ja epäilen, että siihen asiaan saattoi syynä olla sama seikka, joka katkaisi Marskin opinnot kadettikoulussa, sillä tyttärienkään seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ei ollut täyttä varmuutta.

Mannerheimin kreivillisen sukuhaaran viimeinen edustaja, joka oli Marskin vähän kaukaisempi sukulainen, kreivi Gustaf Mannerheim kuoli 51-vuotiaana vuonna 2015. Kun marsalkka Mannerheim siirteli ja järjesteli divisioonia, niin Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä oli kymmenisen vuotta sitten juttu hänen sukulaismiehestään tästä kreivi Gustaf Mannerheimista, joka siihen aikaan siirteli ja järjesteli ostoskoreja eräässä espoolaisessa marketissa. Hän kärsi aivoja rappeuttavasta sairaudesta.

Vaikka Suomen Mannerheimin kreivisuku on hävinnyt, niin Ruotsissa on suvun edustajia edelleenkin. Hämärä mielikuva minulla on, että joskus iloisella 70-luvulla eräs Mannerheim olisi ollut jossain vaaleissa maolaisten ehdokkaana. Se on ymmärrettävää, koska itse Marskikin oli kiinnostunut Kiinasta niin paljon, että hän jopa ratsasti Kiinan halki, ja olenpa joskus lukenut hänen tästä reissusta kertova hyvän matkakirjansa.

Jos mielikuvani Mannerheim-suvun maolaishaarasta on hämärä, niin sen muistan lukeneeni ihan luotettavasta lähteestä, että sikäli kreivillinen suku on tukenut maailman vallankumousta, että marsalkka Mannerheimin velipoika olisi majoittanut Leniniä, kun tämä liikkui Tukholmassa vallankumouksen asialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti