sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Laturaivo

 

Kyllä ei ole hiihdonkuninkuusmatka yhteislähtömuotoisena yhtä vaikuttava tapahtuma kuin väliaikalähtömuotoisena. Yhteislähtökisa on vain sellaista sähläämistä ja sauvamiekkailua kahden tunnin ajan ja sitten norjalaiset hiihtävät hevosenkengässä voittoon. Jos äsken olisi ollut väliaikalähtökilpailu, niin nyt nauttisin mitalikahveja vallan nisun kera, sillä Iivo olisi ollut ylivoimainen, mutta nyt joudun vain purkamaan katkeruuttani sosiaaliseen mediaan.

Yksi hienoimmista pitkän elämäni urheiluelämyksistä on vuoden 1997 Trondheimin mm-kisojen 50 kilometrin kilpailu. Silloinhan väliaikalähtökilpailussa voitosta kilpailivat jännittävän tasapäisesti reilun kahden tunnin ajan Mika Myllylä ja Viron veljeskansan edustaja Anders Veerpalu. Lopulta kisa kääntyi jännittävien vaiheiden jälkeen Mika Myllylän voitoksi. Se oli rehdin hiihtourheilun suurta juhlaa eikä silloin tarvinnut edes epäillä, että joku puhdas mies olisi sotkenut jalon kilpailun kulkua, kuten nykyään saattaa tapahtua.

Mutta aika pehmeitä ovat nykyään Suomen miehet verrattuina tämän päivän norjalaisiin tai vaikkapa iloisen 70-luvun suomalaisiin. Esimerkiksi Montrealissa Lasse Viren juoksi enskiksi kympin alkuerän ja voitti leikiten loppukilpailun. Sitten hän juoksi vitosen alkuerän ja voitti sitten loppukilpailussa raivoisan pitkällä kirillään itseään paljon nopeammat ulkomaalaiset. Seuraavana päivänä hän olisi sitten voittanut maratoninkin, ellei ripuli olisi vaivannut. Se kannattaa huomioida, ettei maratonilla ollut kuitenkaan alkueriä.

Juuri päättyneissä hiihdon mömmönkisoissa poikamme jaksoivat hiihtää kahden viikon aikana vain kolme lähtöä ja sitten päätösmatka oli kolmelle meikäläiselle liikaa. Tosin Risto-Matti Hakola hiihteli maaliin asti, koska joku katsoja oli muistuttanut, ettei suomalainen sotilas koskaan keskeytä. Mutta ei ollut kersantti Hakolan esityksessäkään samanlaista laturaivoa, jollaista esimerkiksi nähtiin helmikuussa 1940 Kuhmon hangilla, kun suomalaiset suksisotilaat kamppailivat Dolinin hiihtoprikaatia vastaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Dolinin_hiihtoprikaati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti