lauantai 4. maaliskuuta 2023

Penttilät

 Pari iltaa sitten tuli tv:stä ohjelma Pilvien huimapäät, joka kertoi 1940-50-luvuilla maata kiertäneestä suomalaisesta ilmasirkuksesta, jonka sirkuksen keskeinen vaikuttaja ja vetovoimatekijä oli nuori kaunis ilma-akrobaattineitonen Anneli ”Luumu” Linna. ”Luumu” voimisteli kaksitasoisen lentokoneen siipien välissä, ratsasti yläsiiven päällä, roikkui nuoratikkailta lentokoneen alla ja hyppi laskuvarjolla ajan tavan mukaan ilman varavarjoa. Linnan sukunimi muuttui myöhemmin Penttiläksi, kun hän avioitui ansioituneen sotilaslentäjä Erkki Penttilän kanssa.


Heinolassa asunut Penttilän perhe oli kaikin puolin lahjakasta ja varsinkin liikunnallisesti lahjakasta, koska ilma-akrobaatti Penttilän nuorin poika Risto voitti Lahden Reippaan maalivahtina jalkapallon Suomen Cupin 1970-luvun lopulla. Sittemmin Risto E. J. Penttilä, joka on kavereiden kesken vain Risto E. Penttilä, on kunnostautunut myös huomattavana yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Heinolassa asuessani minulle kerrottiin, että Heinolan Penttilät olisivat olleet legendaarisen kuopiolaisen talviurheilija Erkki Penttilän sukua, mutta vahvistusta asialle en ole löytänyt. Hiihtäjä Erkki Penttilä voitti 1920-luvulla Salpausselän kisoissa sekä silloisen pikamatkan että myös 50 kilometriä.

Tosin nuo kaksi voittoa eivät riittäneet, vaan Penttilä voitti myös pujottelun. Hänellä olikin slalomin puolelta useita Suomen mestaruuksia, mutta murtomaahiihdosta Suomen mestaruuksia ei tullut. Hän kuitenkin asui välillä USA:ssa ja siellä hän voitti maan 50 kilometrin mestaruuden sangen ylivoimaisella tavalla.

Hän nimittäin ehti jollain kilpailun virkistäytymisasemalla seurustelemaan rikkaan amerikkalaisrouvan kanssa ja myös esittämään taikatemppuja tämän pikkupojalle. Luulen, että kirjailija Juhani Peltonen sai vaikutteita Elmo-kirjaansa Penttilästä, sillä Elmohan voitti Dervangan olympialaisten 50 km:n kisan, vaikka äityi jollain virkistäytymisasemalla pelaamaan marjapussia valmentajansa Reijo "Rymy" Petterströmin kanssa.

Dokumentin Pilvien huimapäät voi katsoa tästä linkistä https://areena.yle.fi/1-452755

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti