lauantai 11. maaliskuuta 2023

Ukrainan aseapu

 Suuri vaalihaloo on noussut pääministeri Marinin lausumasta, kun hän loihe lausumaan, että Suomessa voisi keskustella käytöstä poistuvien Hornettien lahjoittamisesta Ukrainalle. Minustakin siitä asiasta voisi ihan hyvin keskustella, mutta ei kovin pitkään, koska Ukraina saattaa pienestä länsiavusta huolimatta romahtaa nopeasti.

Kannattaa muistaa, että ennen sotaa Venäjän sotilasbudjetti oli noin 17 kertaa suurempi kuin Ukrainan ja niinpä Venäjän hyökkäyssota on sujunutkin tähän asti erinomaisen hyvin, sillä esimerkiksi talvisodassa puna-armeijalaisia kaatui sadassa päivässä noin 120.000, kun taas Ukrainassa venäläisiä lienee reilussa vuodessa kaatunut vain puolet tuosta määrästä.

Niinpä jonkun pitäisi kiireesti tehdä jotakin Ukrainan auttamiseksi ja jos Biden sattuu lukemaan tämän, niin hänen kannattaa huomata se, että Intia on Kiinan uhoamisen vuoksi halukas siirtymässä Lännen leiriin ja maa saattaisi luovuttaa käytössään olevat 70 Mig-29 hävittäjää Ukrainalle, mikäli USA toimittaisi sille kohtuullisen määrän F-16 koneita.

Ukrainan sota todistanee intialaisille sen, että amerikkalaiskoneilla pärjää paremmin kiinalaisia vastaan kuin venäläisten vehkeillä. Sitä paitsi Ukraina pystyy ottamaan heille entuudestaan tutut Migit heti käyttöönsä, kun taas mahdollisten länsikoneiden kanssa toimiminen saattaa vaatia vuoden opettelun eikä ukrainalaisten aika taida siihen riittää.

Ukraina kaipaa kipeästi myös taistelupanssareita ja tähän asti länsiapu on ollut kohtuuttoman vaatimatonta, mutta nyt asiaan näyttää löytyvän internetistä ratkaisu. Nimittäin Ukrainaan voitaneen hyvin nopeasti toimittaa noin 400 Challanger-1 tankkia, jotka lojuvat käyttämättöminä Jordanian varastoissa.

Tuo Challanger-1 vaunu näyttää olevan hyvin samanlainen kuin Challanger-2, joita britit toimittavat Ukrainaan 28 kpl. Ainakin se on saman kokoinen ja yhtä isolla tykillä varustettu kuin sen seuraajamalli. Asiasta en paljoa ymmärrä, mutta sillä epävarmuudella, jonka tietämättömyys synnyttää, väitän, että olennaisin ero mallien välillä on se, että Challanger-2 on varustettu teen keittimellä, joka briteille on hyvin tärkeä seikka.

Tällä hetkellä venäläiset yrittävät raivoisasti saada tuhannet vuosikymmeniä Siperian tuulessa ja tuiskussa lahonneet panssarinsa käyntiin ja luulen, että Jordanian kuivassa ja lämpimässä ilmastossa 20 vuotta seisoneet vaunut on paljon helpompi saada kuntoon. Mikäli Ukraina saa nämä 400 raskasta käyttöönsä jo tänä keväänä, saattaa sota saada ihan uuden käänteen.

Lisätietoa Challanger-1-panssareista löytyy tästä https://en.wikipedia.org/wiki/Challenger_1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti