tiistai 14. maaliskuuta 2023

Alttarimaalaus


Vuosia sitten kävin Kuopion Ortodoksimuseossa ja näppäsin kännykälläni kuvan tästä monestakin syystä aikaamme hyvin sopivasta Louis Sparren kantaaottavasta alttarimaalauksesta. Tosin minkään kirkon alttarille maalausta ei ole huolittu, koska sitä on ilmeisesti pidetty sodanjälkeisenä aikana liian neuvostovastaisena työnä.

Alttarimaalauksen aiheena ovat nykyäänkin ajankohtaiset pakolaisuus, sota ja panssarivaunut. Varsinkin tuo kuva perinteisellä tyylillä lastaan sodan jaloista pakoon hinaavasta äidistä koskettaa katsojaa syvästi. Taustalla loimottavat liekit siihen malliin, että Viipur pallaa jo.

Luulen myös, että kyseessä on maailman ainut alttarimaalaus, jossa ristillä roikkuva Jeesus Nasaretilainen on kuvattu yhdessä panssarivaunun kanssa. Maisema vaikuttaa olevan Yrjö Jylhän Kirvesmäeltä ja laitavasemmalla sivuosassa lymyää uhkaavana Puna-armeijan T-26, jollaisia käytettiin talvisodassa.

Ruotsalainen, mutta Suomessa paljon asunut, kreivi Sparre oli mielenkiintoinen herra. Hän oli marsalkka Mannerheimin lanko, jolla siitä sukulaissuhteesta huolimatta näyttää olleen taipumusta maailman rauhan harrastamiseen. Monilahjakkuuskin hän oli. Taiteen lisäksi hän oli myös huonekalutehtailija, olympiatason miekkailija ja ohjasipa hän myös Suomen ensimmäisen elokuvan nimeltään Salaviinanpolttajat.

Salaviinanpolttajista uskon Mikko Niskasen saaneen sittemmin innoituksen erääseen kohtaukseen elokuvassa Kahdeksan surmanluotia. Samalla tavallahan Peter Fonda sai Kari Hotakaisen mukaan idean Easy Rider-elokuvaansa nähtyään Suomessa vieraillessaan Ylen uutislähetyksessä jutun mopetilla ajavasta Smp puoluesihteeri Eino Poutiaisesta.

Louis Sparre eli vanhaksi. Hän syntyi 1864 ja kuoli 1965 kypsässä 101 vuoden iässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti