maanantai 6. maaliskuuta 2023

Hengaillaan

Olen kauhian hämmästynyt ihan alikersantti Hietasen lailla. Nimittäin sosialistisesta mediasta saamani vinkin innoittamana katsoin ensimmäisen kerran elämässäni viihdetietokilpailun nimeltään Hengaillaan, jossa valitut kansakuntamme älymystön edustajat kilpailevat ihmiskunnan historian kannalta tärkeiden valtioiden ja kaupunkien paikkakuntatietoudellaan.

Eilisen ohjelman älymystön edustajat tunsivat vallan mainiosti Uuden-Seelannin ja Amsterdamin asiat, mutta sitten kun siirryttiin tenttaamaan Suonenjoki-tietämystä, jouduin hämmästymään kauhiasti. Ukrainan tapahtumia seuratessani olen hämmästellyt Venäjän kansalaisten sivistystasoa, mutta eilisen jälkeen hämmästelen myös suomalaisten sivistystasoa. Tässä yhteydessä kannattaa muuten muistaa se, että kansainvälisten tutkimusten mukaan suomalaisten ja venäläisten keskimääräinen älykkyysosamäärä on pisteelleen sama.

Jossain määrin ymmärrän sen, ettei eilisistä neljästä älymystön edustajasta kukaan, tiennyt, mitä erikoista olympiavoittaja Kalle Jalkasen kehossa tapahtui, kun hän kiidätti Suomen viestijoukkueen vuoden 1936 olympialaisissa kultaan. Rohkenipa eräs älyköistä epäilemään, että Kallelta olisi mennyt kisan aikana kakka housuun. Olen tähän asti uskonut, että jokainen suomalainen, joka yleensä jotakin tietää, tietää, että Kallelta putosivat tekohampaat, jotka silloin maksoivat työmiehen kolmen kuukauden palkan, hankeen, josta hiihtosankari joutui ne kaivamaan, vaikka norjalainen pääsi siinä vaiheessa edelle.

Mutta yhtään en ymmärrä sitä, etteivät älyköt tienneet Pähkinäsaaren rauhansopimuksen osapuolia. Toinen joukkue veikkasi vallan, että rauha solmittiin Suomen ja Ruotsin välille. Luulen, että 90 % suomalaisista äänestäisi, että osapuolina olivat Ruotsi ja Venäjä, vaikka Venäjän valtiota ei vuonna 1323 vielä ollut. Tietenkin silloin sodittiin Novgorodia vastaan, jonka kanssa myös rajasopimus tehtiin.

Tämä asia kannattaa maamme poliittisten päättäjien muistaa, mikäli Venäjä joskus haluaa palata maiden väliseen lähtötilanteeseen ja palauttaa alkuperäisen ja väärentämättömän itärajan, jolloin Suomen pinta-ala supistuisi noin 80 %.

Hengaillaan-ohjelman Suonenjoki osuuden voi katsoa tästä linkistä kohdalta 50 minuuttia alkaen. https://areena.yle.fi/1-62829974

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti