lauantai 1. heinäkuuta 2023

Rocken rollin synty

Ansiokkaita ja mielenkiintoisia luentoja kuultiin päivällä Uukuniemi-juhlassa, jossa esiteltiin pitäjän rikasta musiikkiperinnettä. Jos nyt hakemalla hakee jotain vikaa asiantuntijoiden alustuksissa, niin sellainen oli se, ettei Uukuniemen tärkeää roolia nykyajan nuorison kovaäänisen ns. rocken roll-musiikin synnyssä huomioitu.

Rocken rollin syntyyn liittyy olennaisesti se tapaus, että Uukuniemen Kummun kylälle teki pakkolaskun suomalainen Bristol Blenheim-merkkinen pommikone kesäkuussa 1944 sen jälkeen, kun ilmatorjuntatykin ammus oli siihen osunut jossain Karjalan kannaksen ilmatilassa.

Koneen ohjaaja Pentti Tuisku ajatteli ensin, että miehistö pelastautuisi laskuvarjoilla, mutta sitten paljastui, että tähystäjä Göran Ödnerin laskuvarjon oli kranaatin paine heittänyt ulos koneesta, joten Tuisku valitsi pakkolaskun.

Se olikin erittäin onnekas pakkolasku, sillä koneen siipi osui isoon kiveen ja kone pysähtyi ennen puihin murskaantumista. Jollain ihmeen konstilla ja ilmeisesti hevosten suosiollisella avustuksella linja-auton kokoluokkaa oleva lentokone siirrettiin pois metsästä ja vielä kunnostettiin lentokuntoon.

Koneen tähystäjä Göran Ödner loukkaantui täräyksessä niin pahoin, että hänen jalkansa jouduttiin myöhemmin amputoimaan reidestä. En tiedä oliko täräyksellä myöskin vaikutusta siihen, että Ödneristä tuli myöhemmin muusikko ja hän on ainakin ensimmäinen rock-iskelmän levyttänyt suomalainen, ellei sitten peräti maailman ensimmäinen rockia harrastanut ihminen.

En oikein hallitse tätä nuorisokulttuurin muotoa, mutta muistelen, että joku Bill Haley -niminen ulkomaalainen miehenpuoli levytti käsittääkseni myöhemmin saman meillä Tunnista tuntiin-nimisen kappaleen ulkomaakielellä nimellä Rock Around the Clock ja siitä tuli ihan menestynyt hitti maailmallakin.

Myös Göran Ödnerin poika Janne Ödner kunnostautui kitaristina ja soitti mm. Pave Maijasen ja Paroni Paakkunaisen yhtyeissä. Maijanen asui aikoinaan Uukuniemen naapurissa Kesälahdella ja Paakkunainen Uukuniemen kirkonkylässä. Janne Ödner menehtyi 33-vuotiaana kaatuessaan nakkikioskilla. Alkoholilla lienee ollut osuutta asiassa.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan Göran Ödnerin esittämää nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä ns. rocken roll -musiikkia. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/06/21/varhainen-rock-kaantyi-suomeksi-iskelman-muottiin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti