lauantai 22. heinäkuuta 2023

Tuuliviiri rauhaton

Tavallisesti luotettavasta lähteestä minulle alkukesästä kerrottiin, että tuon Uukuniemen tapulin maalari oli tornin huipulta 26 metrin korkeudesta palattuaan kertonut, että tornin laella jurottava tuuliviirikukko näyttää saaneensa jossain sodassa pahasti siipeensä, koska pommin tai kranaatin sirpaleet ovat sen puhkoneet.

Kiikarilla varmistin, että kyllä kukon kyljessä näyttää olevan ainakin yksi iso reikä, joka on sen verran epämääräinen, ettei se ole ainakaan luotipyssyllä tehty. Kuulustelin asian johdosta uukuniemeläisiä, mutta kenelläkään ei ollut tietoa tapauksen taustoista. Tosin eräs eläkkeellä oleva professori muisteli vähän syyllisen oloisena, että kukkoa on hänen tietääkseen hänen nuoruudessaan tulitettu myös pienoiskiväärillä.

Itse epäilen, että kukko on saanut siipeensä talvisodassa, jolloin ainakin naapuripitäjän Kesälahden kirkkoa kahdenkymmenen kilometrin päässä pommitettiin niin, että se saatiin poltettua. Uukuniemen lähimmän pommikuopan olen löytänyt muutaman sadan metrin päästä tapulista ja aika epätodennäköistä on, että sen pommin sirpale olisi kukon lävistänyt.

Talvisodan jälkeen puna-armeijan joku esikunta majoittui tuohon tapuliin, joka tavallaan oli ihan perusteltua, koska tornin huipulla on Venäjän valtaa symboloiva sipuli. Tien toisella puolella sijaitsevan kirkon tornin huipulla on sen sijaan Ruotsin valtaa symboloiva omena, joten moni on sitä mieltä, että idän ja lännen raja kulkee tuossa Värtsintiessä.

Onkohan jollakulla tarkempaa tietoa tuosta tuuliviirin sirpaleen reiästä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti