tiistai 4. heinäkuuta 2023

Teeastiasto


Istuimme pari kesää sitten toisen kiivaan urheilumiehen Lemetyisen Martin kanssa Uukuniemen Urheilijoiden verryttelyasuihin vaatetettuina Uukuniemen kesätorilla ja tapamme mukaisesti ostimme arpoja torin toiminnan tukemiseksi. Selvästi arvokkain arpajaispalkinto oli pahvilaatikko, jonka kerrottiin sisältävän Lomonosovin tehtaan teeastiaston.
 
Kerrankin toivoin kovasti voittoa arpajaisissa, vaikka kokemus onkin osoittanut, että yleensä en voita mitään missään milloinkaan. Martti Lemetyisellä sen sijaan tavallisesti jokainen arpa voitti. Niin tälläkin kertaa ja himoitsemani pahvilaatikko, jonka sisättöä hän ei muuten koskaan tässä elämässä tullut katsoneeksi, siirtyi hänelle. Yritin rahalla ostaa tuon palkinnon itselleni ja kun tarjosin loutasta 50 euroa, niin Martin ilme sentään muuttui mietteliääksi.
 
Martti Lemetyinen lähti viime talvena autuaammille urheilukentille ja kun nyt törmäsin hänen veljeensä Erkkiin, uusin hänelle 50 euron ostotarjoukseni, johon Erkki sitten välittömästi ystävällisesti suostui, kunhan vain suoritan maksun Uukuniemi-seuralle.
 
Jännityksellä sitten mökillä avasin ensimmäisenä maailmassa Lomonosovin tehtaan pahvilaatikon ja totesin tehneen elämäni parhaan hankinnan. Veikkaan, että sadan vuoden kuluttua tuo peräti 24-osainen teeastiasto on hinnankiroissa. Tässä yhteydessä kannattaa korostaa sitä, että suomalaisten mielestä yleensä kaikki muu kuin kusi oli Neuvostoliitossa paskaa, mutta neljä selvää poikkeusta on.
 
Neuvostoliitossa nimittäin eittämättä tehtiin maailman parhaat balettitossut ja vesivärit. Myös posliiniteollisuus oli monta kertaa ihan laadukasta, jonka alla oleva kuvakin todistaa. Lisäksi sovan käyneet miehet olivat sitä mieltä, että Emma-pikakivääri oli paljon parempi kuin suomalainen Lahti-Saloranta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti