perjantai 28. heinäkuuta 2023

Lahjakkaat Jalkaset

Hämmästyttävän lahjakasta on Suonenjoen Kärkkäälässä vaikuttava Jalkasten suku. ITE-taiteilija Aulis Jalkasen kotimuseo, josta olen viime päivinä kirjoittanut, tulee olemaan vielä merkittävä paikka maamme kulttuurielämässä, mutta unohtaa ei sovi Aulis Jalkasen naapuria ja hänen kaukaista sukulaistaan eläkkeellä olevaa pappia Esko Jalkasta, joka kypsässä 93 vuoden iässä piti viime keväänä taidenäyttelyn kotonaan.

Näyttelyssä oli esillä sekä hänen omia töitään, mutta myös taidetta, jota hän on kerännyt pitkän elämänsä varrella. Lehdestä luin, että hänen kotonaan oli yksi huone omistettu afrikkalaiselle taiteelle ja yksi huone kiinalaiselle taiteelle, jotka uskon Jalkasen keränneen ollessaan maailmalla lähetystyössä. Harmi, etten itse päässyt käymään Esko Jalkasen taidenäyttelyssä.

Maksumuurin takana on Suonenjoki-lehden juttu Esko Jalkasesta, mutta maksuttakin pääsee tarkastamaan, miten hämmästyttävän nuorekas on 93-vuotias Esko Jalkanen ja miten hämmästyttävän yhdennäköinen hän on edesmenneen Kari Tapani Jalkasen kanssa. Kari Jalkanen voitti mäkihypyssä ammattikoululaisten Suomen mestaruuden ja joka myöhemmin tunnettiin paremmin laulaja Kari Tapiona. Esko Jalkanen on Kari Tapion setä.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Kari Tapion toinen setä Niilo Jalkanen voitti nuoruudessaan peräti koristeveiston Suomen mestaruuden tai jotain muuta sellaista. Niilo Jalkanen oli töissä koristepuuseppänä Kutvosen tyylihuonekalutehtaalla. Toinen maan maineeseen noussut Kutvosen koristepuuseppä oli 111-vuotiaaksi elänyt Aarne Arvonen. Kun Arska täytti 100-vuotta, juhli hän merkkipäiväänsä Järvenpääläisessä olutkapakassa kavereidensa kanssa. Muistelen, että häntä haastateltiin, kun hän täytti 110 vuotta ja hän arveli elävänsä vielä pitkään, mutta siinä hän valitettavasti erehtyi.
https://www.sisa-savolehti.fi/paikalliset/5827971

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti