keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Markkaset

Kolehmaisten yms:n sukujen sukutapaamisessa asiantuntija kertoi myös kahden kansainvälisesti tunnetuimman Markkasen taustoista. Tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa tunnetaan hyvin koripalloilija Lauri Markkanen, joka polveutuu suoraan Suonenjoen Suonteen rannalla asuneesta ovelasta nuijasotapäällikkö Erämaan Eskosta, joka tunnetaan myös nimillä Esko Kolehmainen ja Esko Uttermark. Tuon Uttermark nimen sitten laiskahkot savolaiset lyhensivät Markkaseksi.

Erämaan Esko oli sen verran ovela nuijamiesten päällikkö, että hän onnistui säilyttämään ainoansa tuossa sodassa, joka oli hävinneille talonpojille vielä verisempi kuin seuraava sisällissota reilut 300 vuotta myöhemmin, jonka talonpoikaisarmeija onnistui voittamaan.

Koripalloilija Lauri Markkasen eräs esi-isä meni kotivävyksi Laitisten taloon, joka sitten selittänee Laitisten suvussa esiintyneen pitkäkasvuisuuden. Eräskin Kärkkäälän Laitinen kasvoi yli sata vuotta sitten ainakin silmämääräisten arvioiden mukaan yli kaksimetriseksi, vaikka ihmiset siihen aikaan olivat nykyistä paljon pienikokoisempia. Tämäkin Laitinen muutti Lauri Markkasen tapaan Amerikkaan, mutta ei pelaamaan koripalloa, vaan todennäköisesti metsä- tai kaivostöihin.

Pohjoismaisella tasolla kuuluisin Markkanen on Matti Volvo Markkanen, joka kunnostautui pankkisektorilla varsinkin Tanskassa. Volvo Markkanen muisteli ikämiehenä sitä, miten mukava oli Tanskassa ryöstää pankkeja, koska siellä silminnäkijät vain kannustivat pakoon kirmaavaa rosvoa. Suomessa sen sijaan aina löytyi joku sankari, joka hampaat irvessä ja suu vaahdossa ryntäsi pankkirosvon perään.

Volvo Markkanenkin paljastui sitten asiantuntijan lausunnon perusteella lähes Suonenjoen pojaksi, sillä hänen vaarinsa on syntynyt Suonenjoen Herralan kylässä. Mielestäni Herralan kylälle voisi pystyttää muistomerkki Volvo Markkaselle. Uskon, että Volvo-konserni hyvinkin tukisi hanketta, sillä pankkimies Markkanen korosti aikoinaan, että ammattimies tarvitsee luotettavat työvälineet.

Tässä lisätietoa Erämaan Eskosta https://www.geni.com/people/Esko-Kolehmainen-Uttermark-Markkanen/6000000020209269098 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti