maanantai 3. heinäkuuta 2023

Moukarinheittoa ja harmooneja

Uukuniemeläinen Tiaisten suku on huippuluokan moukarinheittäjien lisäksi tuottanut myös huippuluokan harmooneja. Olympiavoittaja Juha Tiaisen veli Sakari Tiainen kertoi Uukuniemi-juhlan tilaisuudessa, että hänen isovaarinsa perustama vuonna 1903 aloittanut tehdas valmisti reilun 70 toimintavuotensa aikana lähes 3.000 harmoonia, vaikka sota-aikana soittimien tuotanto keskeytyi kokonaan materiaalipulan vuoksi. Sota-ajan tehdas sitten valmisti ruumisarkkuja, joiden menekki oli silloin ymmärrettävistä syistä hyvä.

Löysin Tiaisen harmoonitehtaan mainoksen ehkä noin vuodelta 1925 ja siinä soittimen hinnaksi kerrottiin 2.700 markkaa. Nykyrahassa se on vajaat 1.000 euroa, mutta samaan aikaan rengin vuosipalkka talossa oli keskimäärin 3.000 euroa, joten harmoonimusiikkia harrastava maataloustyöntekijä pystyi siihen aikaan neljän kuukauden tienesteillä ostamaan itselleen harrastuksessa tarvittavan instrumentin.

Koska suunnittelen harmoonirockbändin perustamista, tutkin netissä käytettyjen soitinten hintoja eivätkä ne nykyään ole hinnankiroissa. Halvin maksaisi 15 euroa ja keskihinta on noin 50 euroa. Uusia harmooneja ei Suomessa enää näköjään myydä, vaikka kaipa niitä jossain Intiassa ja Kiinassa vielä tehdään.

Minulle on kuitenkin kerrottu, että esimerkiksi nykyisten idän harmoonien kielet ovat niin huonolaatuisia, etteivät ne kelpaa edes varaosiksi, vaan nykyajan remonteissa käytetään vanhojen soitinten osia. Sakari Tiainen kertoi, että saksalaiset ja amerikkalaiset kielet ovat ihan hyviä ja että saksalaisten kielet ovat amerikkalaisia kovempia, mutta niinhän itse kansakin taitaa olla.

1900-luvun alkupuolella Suomessa toimi useita harmoonitehtaita, koska silloin perusteltiin innolla uusia kansakouluja eikä niiden soittimiksi hyväksytty pianoja, kuten sivistyneessä maailmassa tehtiin, koska meillä katsottiin pianon olevan ilotaloihin kuuluva instrumentti. Toisaalta itse en kyllä keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö ilotaloissakin voisi polkea harmooneja.

Tässä lopuksi näyte siitä, kuinka Koiton laulun taiteellinen johtaja Petri Tiainen laulaa ja polkee harmoonia Uukuniemen kirkossa. Toivottavasti Koiton laulu pitää ensi kesänä kirkkokonsertin Uukuniemi-juhlassa. https://www.facebook.com/MirjaUlmanen/videos/1548830768974841

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti