torstai 20. heinäkuuta 2023

Volvo Markkanen

Luin aikoinaan Taavi Kassilan kirjan Kameleontti Volvo Markkasesta ja miehen tarinoista tuli mieleeni sanonta, että kun savolainen on äänessä, vastuu jää kuulijalle.

Markkanen kertoi ennen pankkimiehen uraansa toimineensa KGB:n ja ranskalaisen terroristijärjestö OAS:n palveluksessa. Terrorijärjestöstä hän erosi sen jälkeen, kun terroristityttö, jota hän lempi, sai Algeriassa luodin päähänsä. Sen jälkeen Volvo alkoi ajankulukseen harrastamaan pankkien ryöstelyä.

Suojelupoliisin virallinen historia kuitenkin paljastaa, että KGB-asiassa Markkanen todennäköisesti puhui ainakin osittain totta. Nimittäin Suojelupoliisi tarkkaili nuorta Markkasta vakoilusta epäiltynä ja hänen uskottiin olleen jopa Neuvostoliitossa koulutetun miehen. Vahvana todisteena pidettiin sitä, että kun Markkasen tavaroita tutkittiin, havaittiin, että hänen paitansa oli turmeltu juuri sillä tavalla kuin Moskovan pesuloissa tapahtuu.

Volvo Markkanen antoi Taavi Kassilan kirjassa itsestään kuvan kohteliaana herrasmiesrosvona, joka pankissa asioidessaan jutteli henkilökunnalle mukavia. Tosi asiassa hän ainakin yhden ryöstön yhteydessä ampui Tanskassa kaksikin kertaa pankin vahtimestaria ja sai siitä hyvästä murhayrityksestä 16 vuoden tuomion.

Markkanen oli hyvin älykäs mies ja hän opiskeli vankilassa peräti viiden ällän ylioppilaaksi. Vaikka koulumenestys oli hyvä, niin veistoa hänelle ei ilmeisesti opetettu, sillä jossain olen nähnyt pistoolin, jonka hän oli valmistanut linnassa itselleen ja pakeni sillä uhaten vankilasta.

Aseen puusta veistetty kahva oli niin tökerösti tehty, että itsekin täysin tumpelo mies olisin osannut tehdä paremman. Muuten pistooli oli nokkelasti tehty. Sen käyttövoimana olivat tulitikunpätkät ja laukaisumekanismi toimi taskulampun patterilla. Luulen, että ase ampui nauloja.

Kerran Volvo Markkanen onnistui karkaamaan jopa nuoruuskaupunki Mikkelin hyvin varmana pidetystä lääninvankilasta.Sillä kertaa hän ei tarvinnut itse tehtyä pistoolia, vaan hän mielikuvituksettomasti vain kiipesi vankilan muurin yli. Muurin huipulla ollessaan hän kuuli, miten vartija huusi, että "nyt vanki karkoo". Markkanen kääntyi ja huusi takaisin, että "niinhän se tekköö".
Lisäasiaa Volvo Markkasesta saa tästä linkistä https://areena.yle.fi/1-50681034 .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti