maanantai 31. heinäkuuta 2023

Liinaharja

Internet paljastaa säälimättä, että niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, ensimmäinen rekisteröity esi-isäni oli ihan perihämäläinen. Hän oli noin vuonna 1385 Sääksämäen Ritvalan kylässä syntynyt Olaus, eli Olavi, Liinaharja. Liinaharja-nimisiä ihmisiä näyttää Suomessa olevan edelleenkin noin 20 kpl ja ilmeisesti myös muutama hevonen on saanut saman nimen.

Se, että Liinaharjan Olavin jälkeläiset kulkeutuivat Sisä-Savoon todistaa sen koulussa opetetun, että savolaiset ovat hämäläisten ja karjalaisten sekasikiöitä, jotka saivat alkunsa, kun Karjalan shemeikat kisailivat Hämeen kassapäiden kanssa Saimaan rannoilla kesäyön hämärässä.

Tuo Olavi Liinaharja ei ole minuun kovin läheistä sukua, koska hän on elänyt noin 20 sukupolvea sitten ja niin hurjalta kuin se kuulostaakin, mikäli yhtään aritmetiikkaa hallitsen, niin minulla on 20 sukupolven takana jo noin miljoona esivanhempaa. Suomalaisia lienee 1300-luvun lopulla olleen noin 300.000 kpl.

Uskon vankasti siihen, että noin 30 sukupolvea sitten minunkin esivaarinani yhtenä noin miljardin muun esivaarin joukossa oli muudan Kaarle Suuri, johon esi-isään Paavo Lipponen muistaakseni päätti sukututkimuksensa. Otaksun, että 70 sukupolvea sitten yksi minulle geenejään luovuttanaista saattoi hyvinkin olla Jeesus Nasaretilainen, jos sellainen profeetta on todella elänyt. Monet tutkijat tosin väittävät, että Jeesus Nasaretilaisia olisi ollut peräti useita kpl.

Eräs Olavi Liinaharjan jälkeläinen muutti Sääksmäeltä Rautalammin Närhinsalolle 1500-luvun lopulla ja siellä sukunimi vaihtui Närhiksi, joka oli myös mummoni Hildan tyttönimi. Närhin suku on aika pientä ja vähämaineista, mutta yhden kenraalin suku on sentään siittänyt.

Nimittäin, kun Kuopiossa 1917 alettiin tekemään vallankumousta ja tarkoitusta varten kokoonnuttiin työväentalolle, jonne saapui peräti 1.000 miestä ja enemmänkin olisi tullut, jos vain sisälle olisi mahtunut, niin kaupungin vallankumoukselliset uskoakseni huutoäänestyksellä valitsivat vallankumouspäällikökseen Viitasaarella syntyneen talonmies Israel Närhin.
https://www.geni.com/people/Olaus-Liinaharja/6000000116646886841

Talonmies Israel Närhi lienee ollut taitava sotilasstrategi, koska taistelujen alettua heti ensimmäisten tykinlaukausten jälkeen hän nostatti erään punkin valkoisen aluspaidan seipään nenään antautumisen merkiksi.

Valkoisetkin arvostivat Israel Närhiä sotapäällikkönä niin, että jättivät hänet ampumatta. Myöhemmin Närhi elätti itsensä Kuopiossa torikauppiaana, ja kaupunkilaiset nimittivät häntä ymmärrettävästä syystä Kenraaliksi. Ilmeisesti kysymys oli piruilusta, josta yleisesti käytetään myös kansanomaisempaa nimitystä. 

https://www.geni.com/people/Olaus-Liinaharja/6000000116646886841


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti