tiistai 1. marraskuuta 2022

Hiitolanjoki


Hirmuisen näyttävän matkailumainoksen sai Rautjärvi tämän päivän Helsingin Sanomiin, kun lehti esitteli kokosivun jutussaan hyvää vauhtia lohijoeksi muuttuvaa Hiitolanjokea, jota ainakin ennen myös Kokkolanjoeksi kutsuttiin. Joki virtaa 53 kilometrin matkan Simpelejärvestä Laatokkaan, johon se laskee Hiitolassa.


Junan ikkunasta käsin katseltuna Hiitolanjoki ei vaikuta kummoiselta, mutta viime kesänä uukuniemeläinen Tiitan taksi järjesti mielenkiintoisen kotiseuturetken Rautjärvelle ja itse yllätyin Hiitolanjoen Kangaskosken rannalla sen suuruutta, vaikka kesä olikin ollut ennätyskuiva.

Hesarin jutun luettuani yllätyin sen sijaan, miten vähävoimainen Hiitolanjoki onkaan. Joessa on ollut kolme vesivoimalaitosta, joiden yhteisteho on naurettavan pieni eli vain noin 2 megawattia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Imatrankosken vesivoimalan teho on satakertainen ja jos Olkiluoto 3. joskus käynnistyy, niin sen teho on lähes tuhatkertainen. Tänne Suonenjoelle rakennetaan ensi vuonna kolme 250-metristä tuulivoimalaa ja niidenkin yhteisteho on teoriassa yhdeksänkertainen ja käytännössä viisinkertainen Hiitolanjoen voimaloihin verrattuna.

Kangaskosken voimalaitos on jo purettu ja tutkimuksissa on sen kohdalta todettu jopa 200 lohenpoikasta aarilta. Lahnaskosken voimalaitosta puretaan parasta aikaa ja kaivinkonemies kertoi toimittajalle, että lohet tuppaavat kutemaan kaivinkoneen vierelle, vaikka vesi on sameaa. Ritakosken voimala tullaan purkamaan ensi vuonna ja sitten lohi pääsee vapaasti nousemaan Laatokasta Simpelejärveen ja turisti pääsee ainakin teoriassa vapaasti laskemaan Rautjärveltä Hiitolaan, jossa haluaisin vielä tässä elämässä päästä käymään ja kiivetä siellä jylhälle Hiitolan vuorelle.

Nyt en uskalla Laatokalle lähteä, vaikka se ainakin teoriassa olisi mahdollista, koska olen kirjoittanut rumasti tyranni Putinista. Toivoa sopii, että järki ja rauha voittavat maailmassa, jonka jälkeen olen valmis maksamaan 100 euroa siitä, että sopivaksi katsotulla vesikulkuneuvolla pistäydyn Uukuniemeltä Hiitolanvuorella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti