maanantai 7. marraskuuta 2022

Rautjärvellä on panostettu matkailuun ja esimerkiksi Hiitolanjoen ennallistaminen takaisin lohijoeksi on saavuttanut suurta myönteistä mediahuomiota. Rautjärvellä on maantieteellisistä syistä johtuen myös huomattavan rikas sotahistoriallinen perinne, jota sitäkin on alettu hyödyntämään matkailussa. Niinpä satunnaisena matkailijan kannattaa vierailla myös yhdistetyssä Kollaa- ja Simo Häyhä -museossa.
 
Tarkka-ampuja Simo Häyhä on tällä hetkellä tunnetuin rautjärveläinen maailmalla, koska hänen kerrotaan ampuneen talvisodassa Kollalla peräti 542 puna-armeijalaista. Itse tosin hieman epäilen, että luvussa saattaa olla jonkin verran ropakantaa, sillä ehkä kaikki laukaukset eivät sittenkään olleet kaatolaukauksia, vaan joukossa saattoi olla metsästyskielellä sanottuna myös haavakkoja.
 
Simo Häyhä oli nykyajan mittapuun mukaan hyvin pieni mies eli vain 157-senttinen. Se lienee hyvän sotilaan merkki. Samanmittaisia olivat myös maamme sotatoimia Päämajassa viime sodissa johtanut kenraali A. F. Airo ja Mannerheim-ristin ritari kaukopartiomies Paavo Suoranta.
 
Paavo Suoranta liittyy Rautjärven historiaan sikäli, että Miettilän seurakuntakodin piha-alueelta löytyy päämajan kaukopartio-osasto Vehniäisen muistomerkki opastauluineen, joista eräässä komeilee iso Paavo Suorannan kuva.
 
Kun Mannerheim kysyi Suorannalta tämän sotilasansioista, hän kertoi saaneensa ritarimerkkinsä repun kanniskelusta. Vaikka hän oli pienikokoinen mies, niin hänen taakkansa saattoi painaa selvästi enemmän kuin kaukopartiomiesten normaali 30-40 kiloa, koska hän kantoi myös Kyynel-radiota ja välillä myös heikompivoimaisten tovereidensa tavaroita.
 
Muuten tuo suomalaisten kehittämä Kyynel-radio, jolla saattoi viestittää vaikka Hangosta Petsamoon, painoi vain viitisen kiloa ja sen paristot lisäsivät painoa pari kiloa. Uskon, että Nokian kännyköiden menestyksen taustalla saattoi hyvinkin olla suomalaisten kokemukset Kyynel-radion kehittämisestä.
Tässä lisätietoa Kollaa- ja Simo Häyhä museosta: https://www.kollaa-simohayha-museo.fi/fi/tietoa_museosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti