tiistai 29. marraskuuta 2022

Äyräpää

Julkijumalattomuudestani huolimatta olen innokkaasti kierrellyt tutkimassa Karjalan arkkitehtonisesti merkittäviä kirkkorakennuksia ja eilen minua pisti vihaksi, kun Talvisota-elokuvassa Äyräpään erikoisen näköinen funkkiskirkko pistettiin hetkessä tuhansiksi päreiksi. Jatkosodan lopulla kirkon rauniot tuhottiin vielä varmuuden vuoksi uudemman kerran. Kun muutama vuosi sitten vierailin paikalla, murskekasalla kiipeilyyn sisältyi ilmeinen tapaturman vaara.

Tuossa Talvisodan Äyräpään kirkonmäen taistelussa 5.3.1940 kuoli yhdessä hyökkäyksessä 40 nurmolaista. Eilisessä elokuvassa pääroolissa olleet kauhavalaiset kyllä huutelivat nurmoolaisille, ettei sinne enää kannata mennä, koska tykistön tukea ei tullutkaan, mutta nämä eivät uskoneet, vaan päättivät rynnätä heittämällä moiselle nyppylälle. Sinä päivänä Suomen paini menetti neljä Sm-mitalistia, koska kyseessä olivat nurmoolaiset.

Kovia painijoita oli Talvisota-elokuvan kauhavalaistenkin joukossa, koska komppanian päällikkö Yrjö Haavisto, jota Vesa Mäkelä esitti, oli voittanut vuonna 1925 vapaapainissa alle 79-kiloisten Sm-kultaa. Tosin hänen veljensä Arvo Haavisto oli peräti olympiavoittaja. Yrjö Haavisto kaatui jo talvisodan alussa Metsäpirtissä.

Haaviston suvussa ei ole painikulttuuri jatkunut, vaan suku on siirtynyt hengenkulttuurin puolelle. Yrjö Haavisto on nimittäin näyttelijöiden Susanna Haaviston ja Terhi Panulan vaari.

Vuonna 1930 valmistuneen Äyräpään kirkon kuva on Finna.fi:stä ja sen on ottanut Mauri Terho.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti