lauantai 12. marraskuuta 2022

Voi luoja!

Vallan mahottoman jännäksi meni sählyn mm-välierä kuten myös Usa:n välivaalit. Sählyn välierän tulos jo ratkesi, mutta välivaalien lopputulos ei ole vielä selvinnyt ja voi olla, että se selviää lopullisesti vasta korkeimmassa oikeudessa.

Usa:n senaatin hallinta voi näillä hetkillä ratketa, mikäli Nevada saa äänensä laskettua. Miljoonasta äänestä on vielä 60.000 postiääntä laskematta ja republikaanin johto on vain noin 1.000 ääntä ja jos demokraattien loppurutistus onnistuu, varmistuu se, että puolue hallitsee senaattia jatkossakin ja samalla saattaa varmistua myös se, ettei Trump tule enää jatkossa uhkaamaan ihmiskuntaa.

Trump on luvannut ensi tiistaina ilmoittaa jotain suurta ja sitä odotan jännityksellä. Nimittäin Simo-Pekka Rantalainen kertoi vuosia sitten jossain kirjassaan tavanneensa silloin showbisnestä harjoittaneen Trumpin jossain nyrkkeilytapahtumassa.

Rantalainen oli kysynyt tältä miellyttävän oloiselta suurliikemieheltä, aikooko tämä siirtyä politiikan puolelle eikä tämä ottanut asiaan jyrkästi kantaa, vaan sanoi, että jos hän siirtyy politiikkaan, saattavat republikaanit hyvinkin ottaa hänet riveihinsä ovat ne sen verran tyhmiä.

Ehkäpä Trump ilmoittaakin ensi tiistaina, että hän halusi vain antaa ihmiskunnalle opetuksen siitä, miten politiikassa voi päästä hyvin pitkälle pelkästään valehtelemalla koko ajan ja käyttäytymällä törkeästi. Suomestakin löytyy ainakin yksi poliitikko, joka on turvautunut menestyksellä samoihin keinoihin.

Usa-asiantuntija Markku Ruotsila ihmetteli Alfa-tv:llä sitä, miten vasemmisto hallitsee tiedotusvälineitä ja mustamaalaa jatkuvasti Amerikkaa. Ja niinhän se taitaa olla. Tänäänkin vasemmistolehti Helsingin Sanomat kertoi isossa jutussaan Trumpin seuraajaksi veikatusta DeSantisista eikä antanut miehestä mitenkään mairittelevaa kuvaa; jo pelkkä väliotsikko kappaleessa, jossa arvioitiin miehen luonnetta, kuului, että "Voi luoja", ja se kertoo asiasta kaiken.

Itse suhtaudun hieman kriittisesti Markku Ruotsilan asiantuntemukseen, koska viime presidentin vaalien tuloslaskennan alkuvaiheessa hän jo tuuletti Trumpin voittoa, vaikka itse laadin lyijykynällä roknoosia ihan Eino Poutiaisen malliin Pilliklubi-5-askin kanteen ja roknoosini povasi Bidenille voittoa.

Välivaalien alla Ruotsila vakuutti, että republikaanit saavat kerrassaan veret pysäyttävän jytkyvoiton, mutta toisin taitaa tässä reaalitodellisuudessa käyvän. Itse en ole vielä löytänyt tietoa siitä, miten puolueiden äänet ovat vaaleissa jakaantuneet, mutta epäilen, että demokraatit ovat saaneet näissäkin vaaleissa ääniä republikaaneja enemmän. Usa:n valkoisia konservatiiveja suosiva vaalipiirijako on sikäli erikoinen, että sen avulla vähemmistökin voi nousta valtaan ja siitä ei kovan paikan tullen hyvää seuraa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti