tiistai 22. marraskuuta 2022

Venäjän menestysprojekti

Vallan spontaaneja ja pitkäkestoisia buuauksia kohdistui historioitsija-kirjailija Teemu Keskisarjaan, kun hän Suonenjoen luennossaan uskalsi olla rehellinen ja kertoa, että heimoeroja on vieläkin ja että esimerkiksi pohjalaiset ovat savolaisia ahkerampia ja yritteliäämpiä. Itse hyväksyn Keskisarjan näkemyksen, mutta korostan sitä, että heimojen välisessä työnjaossa työssä raatamisen sijasta savolaisten tehtäväksi on tullut johtaa ja järjestellä asioita.

Niinpä esimerkiksi Nestorin kronikka kertoo, että kun Venäjän valtio perustettiin joskus 800-luvulla Laatokanlinnassa, jota nykyään Staraja Ladogaksi myös kutsutaan, niin paikalla valtiota perustavassa kokouksessa oli kolme suomalais-ugrilaista ja kaksi slaavilaista heimoa. Minulla ei ole yhtään kappaletta syitä olla uskomatta sitä, etteikö yhtenä paikalla olleista heimoista ollut savolaisten heimo. Epäilen, että se oli nimenomaan savolaisten idea, että sen ajan ruotsalainen moottoripyöräjengi kutsuttiin huolehtimaan uuden valtion järjestyksen pidosta.

Ja menestysprojektihan siitä uuden valtion perustamisprojektista tulikin. Tuhannessa vuodessa uudesta valtiosta tuli ylivoimaisesti suurin ihmiskunnan historiassa. Suurimmillaan Venäjän valtio ulottui Keski-Euroopasta Aasian läpi melkein Pohjois-Amerikan keskiosiin asti. Pinta-alaa valtiolla oli reilut 20 miljoonaa neliökilometriä.

Venäjän imperiumin alamäki alkoi, kun tsaari Aleksanteri II erehtyi vuonna 1867 myymään Alaskan USA:lle pilahintaan 7,2 miljoonalla eurolla. Se kauppa oli lottovoitto ostajalle. Tänään venäläiset ovat alkaneet katua tuota kauppaa ja vaatimukset Alaskan takaisin valtaamisesta ovat entisessä hyvässä itäisessä naapurissa voimistuneet. Tosin Venäjän on mielestäni ensiksi vallattava Ukraina ja vasta sen jälkeen keskityttävä Alaskan valtaamiseen, sillä se voi olla vielä haasteellisempi tehtävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti