maanantai 21. marraskuuta 2022

Aminoffit

Historioitsija-kirjailija Teemu Keskisarja kertoi Suonenjoen tilaisuudessa, että häntä ärsyttää Ukrainan sodan aikana yleistynyt venäläisten vähättely. Hänen mielestään on historian vääristelyä se, että väitetään suomalaisen vastaavan kymmentä r---ää. Pikemminkin on ollut niin, että suomalainen on hädin tuskin vastannut yhtä r---ää.

Nimittäin esimerkiksi Ruotsin vallan aikaan Suomeen hyökänneet venäläisjoukot olivat sen ajan mittapuun mukaan hyvin koulutettuja ja varustettuja, koska venäläiset olivat ammattisotilaita ja 25 miljoonan asukkaan valtiolla oli enemmän resursseja käytettävänään kuin 2,5 miljoonan asukkaan Ruotsilla.

Ruotsin armeijan rivimiehet olivat pääasiassa korkeintaan puoliammattilaisia eli huonosti koulutettuja renkipoikia ja torppareita, jotka kyllä leuanvedossa ja cooperin-testissä päihittäisivät nykyajan varusmiehet, mutta ammattisotilaita he eivät olleet. Myöskin Ruotsin upseerit olivat venäläisiä huonompia.

Esimerkiksi hattujensodassa Venäjän armeijaa johtivat isolla rahalla ostetut nelikymppiset  keskieuroopalaiset huippuvahvistukset, kun taas ruotsalaiset upseerit olivat keski-iältään lähes 70-vuotiaita raihnaisia ukkoja.

Mutta oli ruotsalaisillakin uskoakseni ainakin yksi ulkomaalaistaustainen upseeri, sillä Porrasalmen taistelussa joukkoja johti aatelinen everstiluutnantti Adolf Aminoff, jonka sukunimi viittaa itään. Aminoffin suku  lienee nykyään maatiaistunut ja savolaistunut, koska kerrotaan, että joskus 30-luvulla kutsunnoissa ihasteltiin sitä, että paikalle oli ilmaantunut vallan aatelismies, kun tämän sukunimi oli Aminoff. Tähän ihasteluun Aminoff oli vastannut vähätellen, että "minnoun tavallinen paroni vuan".

Porrassalmen taistelun aikaan sodankäynti ei ollut samalla tavalla totaalista kuin nykyään. Mikkelissä on nimittäin Akkakallio ja Naiskallio, jotka ovat saaneet nimensä siitä, että paikkakunnan naisväki kokoontui näille kallioille seuraamaan taistelujen kulkua.

Kerrotaan myös, että Mikkelin lähellä olisi ollut taistelujen aikaan joku aukio, jolle molempien osapuolten upseerit saapuivat virka-ajan päätyttyä seurustelemaan keskenään ja juomaan punsseja. Aamulla he sitten poistuivat tahoilleen jatkamaan virkatehtäviensä hoitamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti