keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Lisää tuulivoimaa

Kyllä ei ole 250 metriä korkeiden tuulimyllyjen rakentaminen Suonenjoelle näillä sähkönhinnoilla huono investointi. Suunnitellut kolme myllyä maksavat noin 8 miljoonaa euroa kappaleelta ja laskujeni mukaan ne tuottavat keskimäärin virtaa noin 10 megawatin teholla. Tällä hetkellä halvin kiinteähintainen sähkö maksaa noin 25 ce/kwt, joten päässä lasken, että myllyt jauhavat sähköä lähes 20 miljoonan euron edestä vuodessa, eli myllyjen rakennuskustannukset tulevat maksetuiksi reilussa vuodessa.

Tämä lopputulema saa minut epäilemään, että olen tehnyt pilkkuvirheen, mutta jos en ole tehnyt, niin sähkömarkkinoilla tapahtuu nyt hirveitä. Tietysti myllyt tarvinnevat jossakin määrin ompelukoneöljyä rattaisiinsa, joka huonontaa katetta, mutta toisaalta epäilen, ettei erityistä vakituista tuulimyllynkäyttäjän virkaa ei tarvita.

Tosin muistelen, että ainakin muinaisessa Neuvostoliitossa oli ainakin yksi vesivoimalanjohtajan virka, koska kun ulkoministeri Molotov syrjäytettiin Stalinin kuoleman jälkeen, niin hänet siirrettiin vesivoimalanjohtajan virkaan. En vesivoima-asiastakaan paljoa ymmärrä, mutta luulen, että Molotovin tapauksessa kysymys oli ns. v-----lusta.

Suonenjoen tullimyllyt valmistunevat vasta vuonna 2024, mutta tuskinpa sähkön hinnassa on siihen mennessä suurta muutosta tapahtunut, koska yleensä maailmansodat kestävät 4-5 vuoteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti