keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Kahdeksan kuukautta Spalernajassa

 

Mutta kyllä on hieno keksintö tämä naamakirja. Nimittäin jostain merkillisestä syystä se on huomannut historia- ja kirjajuoppouteni ja alkanut lähetellä täysin pyytämättä tai tilaamatta minulle maksuttomia äänikirjoja, joita näyttää olevan enemmän kuin ehdin kuuntelemaan.
En alkuunkaan ymmärrä tässä Facebookin ansaintalogiikkaa, koska äänikirjoja voi ainakin tällä hetkellä kuunnella ilman häiritseviä mainoksia. Myönteistä on sekin, että kirjoja lukevat robotit teeskentelevät hyvin oikeaa ihmistä; ainoastaan vuosilukujen ymmärtäminen ja oikein lukeminen näyttää robotille tuottavan vaikeuksia. 
 
Olen jalkapallon mömmönkisoja seuratessani kääntänyt tellusta äänen pois ja kuunnellut Kyösti Vilkunan kirjaa Kahdeksan kuukautta Spalernajassa. Kirjan kuunneltuani ymmärrän paljon paremmin, miksi Venäjällä tapahtui vallankumous vuonna 1917. Ei sellainen yksinvalta, joka kohtelee ihmismäisesti maanpettureita ja jopa terroristeja, jollaisia vangittujen jääkäreiden joukossa oli, pysy pystyssä.
 
Vallankumous vapautti lopulta Vilkunan ja muut suomalaiset vapaustaistelijat, jotka tsaarin vallan ajan lain mukaan olivat eittämättä terroristeja ja jotka olisi pitänyt lain mukaan hirttää. Vapautuksen jälkeen Vilkuna ja kumppanit keräsivät kolehdin eräälle työttömäksi joutuneelle vartijalle, joka todistaa, miten heikko tsaari Nikolai II oli, kun hän salli vankien ja vartijoiden veljeillä keskenään. 
 
Hänhän olisikin ikävän tsaarin viran sijasta toiminut mieluummin vaikkapa valokuvaajana. Luulen, että tsaari Putin on ottanut oppia historiasta. 
 
Vilkunan kirjan voi kuunnella tästä https://www.google.com/search?q=kahdeksan+kuukautta+spalernajassa&client=firefox-b-d&sxsrf=ALiCzsbZ-RXQl7VxQf1LuM6hDqLk2XAk-w%3A1669206202734&ei=uhB-Y4C0LPaawPAPh_a7oAI&ved=0ahUKEwiA-ZTWpcT7AhV2DRAIHQf7DiQQ4dUDCA4&uact=5&oq=kahdeksan+kuukautta+spalernajassa&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQAzIHCCEQoAEQCjIHCCEQoAEQCjoKCAAQRxDWBBCwAzoFCCEQoAFKBAhBGABKBAhGGABQhBdYzVtgq15oAnABeACAAdEGiAH3FpIBDTAuMS4wLjIuMC4xLjKYAQCgAQHIAQjAAQE&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:bea25034,vid:LY-9vgvrT7I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti