lauantai 5. marraskuuta 2022

Lahjakas ihminen hän oli

Joni Skiftesvik kertoo Bestseller jouluksi -kirjassaan siitä, miten Suonenjoen Rieponlahdesta lähtöisin olleella renkipojalla Jussi Kukkosella oli sellainen armolahja, että hän kykeni juttelemaan yhtä aikaa luontevasti kolmenkin ns. penkkitoimittajan kanssa, joiksi kutsuttiin lehden toimitukseen istuskelemaan pistäytyneitä ohikulkijoita ja naputtelemaan samalla vaikkapa seuraavan päivän pääkirjoitusta.

Jussi Kukkonen olikin erittäin lahjakas renkipoika, joka nousi sitten vaatimattomista lähtökohdistaan huolimatta Kainuun Sanomien päätoimittajaksi ja siinä sivussa hän teki myös kaveristaan Urho Kekkosesta presidentin. Hän keksi legendan Kekkosesta savutorpan poikana, vaikka tosi asiassa Urkin syntymäkoti oli pikemminkin kartano.

Jussi Kukkosen tiettömien taipaleiden takana olleessa syntymäkylässä Rieponlahdessa kaikki kyläläiset olivat sukua toisilleen samaan tapaan kuin Syvä joki -elokuvan erämaakylässä ja niinpä siellä kasvoi hyvin lahjakkaita ihmisiä ja sitten myös ihmisiä, jotka eivät olleet kovin lahjakkaita.

Itsekin olen perinyt ilmeisesti rieppolaiselta äidiltäni tehdä montaa asiaa yhtä aikaa ja niinpä olen tänäänkin pystynyt samanaikaisesti seuraamaan urheilua kolmelta sähkömagneettiselta laitteelta ja vastaanottamaan samalla myös rouvaltani erilaisia käskyjä ja kieltoja.

Kukkos-Jussikin oli kuulema urheilumiehiä ja saattoi olla, että kaveruus Kekkosen kanssa syntyi urheilukentällä. Tarinan mukaan jossain kisoissa kuuluttaja kuulutti, että nyt alkaa sitten satasen loppukilpailu, jossa juoksevat Kekkonen, Kokkonen, Kukkonen ja alkuerien paras kakkonen.

Tosin tuon kilpailun Kukkonen ei ollut Jussi, vaikka ainakin tämän poika Otso juoksi satasen 11 sekunnin pintaan kuten Kekkonenkin, vaan eräs toinen pikajuoksusuuruutemme. Tämäkin pikajuoksusuuruus liittyy sikäli Suonenjoen historiaan, että hänen pojanpoikansa oli kanssani lukiossa samalla luokalla.

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan sukurutsan synnyttämää lahjakasta banjonsoittajapoikaa. https://www.youtube.com/watch?v=NFutge4xn3w&t=122s


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti