tiistai 15. marraskuuta 2022

Mordvalaiset

 

Venäjään erikoistunut kirjailija Jukka Mallinen vieraili muutama vuosi sitten Kuopion kirjastolla ja kertoi, että vielä Iivana Julman aikaan Venäjällä saattoi olla suomalaisugrilaisia kansoja enemmän kuin slaaveja. Se, että venäläiset ovat geneettistä sukulaiskansaamme kannattaa muistaa näinä venäläisvastaisuuden aikoina.
 
Suomalaisten ja venäläisten yhteistä historiaa todistaa käsittääkseni myös kielitiede, sillä monet venäläisistä paikannimistä pohjautuvat suomalaisugrilaisiin kieliin. Epäilen, että esimerkiksi Moskova-nimi tulee sanasta moska.
 
Hyvin suomensukuiset kansat ovat Venäjällä pärjänneet muutenkin. Putinkin kertoi joskus, että maan talouselämä on pitkälti juutalaisten ja suomalaisugrien johtamaa. Ja kuten eilen kerroin varsinkin mordvalaiset, joita on noin 800.000 kpl., on pärjännyt hyvin politiikan puolella.
 
Mutta hämmästyttävän hyvin ovat mordvalaiset menestyneet esimerkiksi urheilussa. Mordvalaisista olympiakultaa ovat voittaneet kävelijät Olga Kaniskina, Jelena Lasmanova, Sergei Kirjdjapkin, juoksijat Juri Borzakov ja Pjotr Bolotnikov sekä hiihtäjä Ljubov Jegorova. Svetlana Vasiljevna Horkina on voimistelussa voittanut peräti kaksi olympiakultaa. 
 
Myös entinen ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Oleg Maskajev on Wikipedian mukaan mordvalainen. Myös monien mielestä maailman paras jääkiekkoilija Aleksandr Ovetškin on äitinsä puolelta osittain mordvalainen. Muistelen, ettei Maskajevilla tai Ovetškinilla ole kuitenkaan mainittavaa olympiamenestystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti