torstai 24. marraskuuta 2022

Ohrana

 Eilen kristillis-siveellisen Alfa-tv:n Uutisplus-ohjelmassa haastateltiin historiantutkija Mikko Virtaa, joka on juuri julkaissut kirjan nimeltään Operaatio Kekkonen, jossa käsitellään nuoren Urho Kekkosen vaiheita etsivä keskuspoliisin palveluksessa. Virta vahvisti sen epäilyksen, että Kekkosen kuulustelumenetelmiin kuului kiduttaminen. Ainakin tarinan mukaan kuulustelutilanteessa hän piti nahkahansikkaita ja monta kertaa kuulustelussa tunnustuksien lisäksi irtosi myös hampaita.

Vaikka Suomen etsivä keskuspoliisia pilkattiin ohranaksi, niin kannattaa kuitenkin muistaa, ettei ainakaan Kyösti Vilkunaa pahoinpidelty tsaarin ohranan selleissä. Joku kuulustelija tosin oli epäystävällisen oloinen. Mutta historiallisesti ajatellen tsaarin hallinto kohteli suomalaisia harvinaisen lempeällä kädellä. Eräs Lukkarinen tosin hirtettiin jossain Oulun suunnassa, kun hän oli auttanut saksalaisia sotavankeja pakenemaan ja muutama meikäläinen passitettiin Siperiaan.

Siperiaan joutui esimerkiksi tuleva presidentti Svinhufvud, mutta kun luin hänen kertomuksiaan Siperian reissusta, niin sain sen käsityksen, että Ukko-Pekka oli lähinnä metsästysmatkalla. Tosin kaikilla ei ollut yhtä hyviä kokemuksia Siperian karkotusajasta.

Ainakin Lenin joutui Siperiassa kärsimään kovasti. Hän nimittäin kirjoitti äidilleen ja valitti, miten hänen on Siperiassa vaikea löytää kunnollista taloudenhoitajaa itselleen. Tsaarin vallan päättänyt vallankumous sitten poisti tämänkin Leninin mainitseman vääryyden eikä vallankumouksen jälkeen enää valitettu siitä, ettei poliittisesti vainottu löydä Siperiasta kunnon taloudenhoitajaa.


Alfa-tv:n Kekkos-jutun voi katsoa tästä linkistä noin 16 minuutin jälkeen https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=208989507

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti