perjantai 18. marraskuuta 2022

Suomalaisugrit hallitsevat

 En todellakaan halua olla rasisti enkä kansalliskiihkoilija, mutta minusta muutkin suomalaisugrilaiset kansat ovat tomeraa väkeä mordvalaisten lisäksi, joita olen viime aikoina ylistänyt. Nimittäin ainakin jonain vuonna 15-vuotiaiden koululaisten oppineisuutta mitanneessa tutkimuksessa suomalaiset, virolaiset ja unkarilaiset olivat ihan maailman kärkeä.


Selitys asialle saattaa tietysti olla niinkin yksinkertainen, että näissä maissa vieraskieliset tv-lähetykset tekstitetään ja se kehittää sivutuotteena nuorison kieli- ja lukutaitoa.

Toisaalta suomalaisugrilaiset kansat ovat menestyneet ainakin olympiaurheilussa loistavasti. Joskus luin tutkimuksen, jossa kansakuntien olympiamenestystä suhteutettiin asukasmääriin ja siinä kisassa, niin yllättävää kuin se onkin, Suomi oli ykkönen, Viro toinen ja Unkari kolmas. Norja tai Jamaika ei ainakaan vielä ole mitalisaalissa ohittaneet suomalaisugreja, vaikka tyhmempi niin luulisi.

Mordvalaiset olympiavoittajat olen jo aiemmin kertonutkin enkä nyt ryhdy suomalaisia, virolaisia tai unkarilaisia urheilusankareita luettelemaan, koska heitä on ollut historiassa liian paljon, mutta en malta olla kertomatta, että karjalaisista olympiavoittajia ovat Jevgenia Medvedeva ja Feodor Terentjev.

Komeja ovat Raisa Smetanina, Vasili Rotshev ja Nikolai Bazukov. Niina Seljunina-Rotseva on mari ja samaa kansallisuutta muistelen olevan myös kaksinkertaisen jääkiekon olympiavoittajan ja entisen Venäjän jääkiekkomaajoukkueen valmentajan Vjatseslav Bykovin. Hiihtäjättäret Galina Kulakova ja Tamara Tihonova ovat udmurtteja.

Parhaiten sukulaiskansojen hiihtäjistä suomalaiset muistavat Helena Takalon ja Hilkka Riihivuoren kovat kilpakumppanit Galina Kulakovan ja Raisa Smetaninan. Kylmän sodan aikaan neuvostovastaiset tahot levittivät uutista, että Insbruckin kisoissa, joiden aikana toinen neuvostotytöistä vietti syntymäpäiviään, hän olisi saanut toiselta neuvostotytöltä lahjaksi partakoneen, josta lahjasta suivautuneena lahjansaaja olisi potkaissut lahjanantajaa munille.

Lopuksi en malta olla kertomatta sitä, että suomalaisugrien olympiamenestys voisi olla vieläkin huikeampi, sillä pienestä Kontupohjan kaupungista Karjalasta oli kotoisin kaksi naispuolista hiihtäjätärtä, jotka voittivat eräissä olympiakisoissa enemmän mitaleja kuin koko Suomen joukkue. Ikävä kyllä heidän dopingnäytteestä ilmeni sitten sellaisia ongelmia, että heidän suorituksensa hylättiin. Muistelen, että dopingkokeen aikana, kun heistä laskettiin tarvittavaa näytettä, sinkkiämpäristä suli pohja pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti