sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Vielä on Suomi voimissaan

Lujasta päätöksestäni huolimatta sorruin katsomaan Suomi-Ruotsi-maaottelun alusta loppuun ja se on hyvä se, koska kyynisyyteni huippu-urheilua kohtaan sai kovan kolauksen.

Tosin maaottelun päätyttyä huolestuin kovasti vaarallisen kansalliskiihkoisen ajattelutavan lisääntymisestä maassamme, koska sen jälkeen, kun maaottelun viimeisessä lajissa, joka oli miesten 1500 metrin juoksu, kaksi piskuista poikaamme varmisti maaottelun voiton Suomelle, isiemme maalle, toivoin, että Paavo Noponen olisi lausunut pehmeällä äänellä: Helsinki, Porilaisten marssi.

Tuossa kyseisessä kappaleessahan vakuutetaan, miten vainolaisten hurmehella peitetään maa ja se jos mikä, on selvästi vihalaulantaa ja kansanryhmään, eli vainolaiseen, kohdistuvaa kiihotusta.

Nuo maaottelun voiton taistelleet Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen ovat vain noin 170-senttisiä. Suunnilleen saman mittaisia ovat tulevaisuuden suurlupaukset eli 400 metrin aitajuoksija Antti Sainio ja äärimmäisen kimmoisat ja nopeat Vehmaan veljekset Rasmus ja Kasper, jotka kaikki kolme ovat lajeissaan ikäistensä maailman huippuja.

Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieleen, että 174-senttinen Jussi Rintamäki johti Rooman olympialaisten 400 metrin aitajuoksua vielä loppusuoralle kaarruttaessa ja että 169-senttinen Voitto Hellsten muistaakseni melkein yksin voitti Ruotsin maaottelussa.

Jostain olen lukenut, että vaikka Hellsten oli varreltaan vähäinen, niin voimaa hänen reisissään oli jopa liikaa, koska hän joutui kilpaillessaan käyttämään tyttöystävänsä silkkisiä pikkupöksyjä, koska muuten liian paksut reidet olisivat hankautuneet verille.

Tässä dokumenttifilmi vuoden 1956 Suomi-Ruotsi-maaottelusta, jonka lopussa nähdään, kuinka 400 metrin viestissä Hellsten pääsee ankkuriosuudelle 20 metriä kaksi kertaa häntä pitemmän ruotsalaisen jäljessä, mutta ohittaa hänet loppumetreillä, jonka jälkeen Ruotsin poika kaatuu selostajan mukaan väsymyksestä maaliviivalle. Minusta Ruotsin poika yrittää vain heittäytymällä ohittaa suomalaisen. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/hellsten-jalleen-ruotsi-kisan-ratkaisijana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti