torstai 12. syyskuuta 2024

Maalisyöttöjä

Englanti-Suomi-jalkapallo-ottelun aikana palasi sattuneesta syystä mieleeni Kupsin veteraanikatsomossa kuulemani tietokilpailukysymys: Kuka kupsilainen on antanut ST Etiennen ja Ranskan maajoukkueen tähtipelaaja Platinille maalisyötön?

Oikea vastaus on Tuomo Hyvärinen. Maalisyöttö annettiin Väinölänniemen kentällä vuonna 1980, jolloin Kups pelasi jossain sen aikaisessa Euro-cupissa Ranskan mestaria ST. Etienneä vastaan ja hävisi 0-7 sekä kotona että vieraissa, joten marginaalit eivät sillä kertaa olleet pienet.

Äskeisen Englanti-Suomi-pelin jälkeen voidaan kysyä, että kuka entinen kupsilainen on antanut peräti kaksi maalisyöttöä Englannin tähtipelaaja Harry Kanelle? Ainakin itse olin katsovinani IPadin ruudulta, että kaksi maalisyöttöä Kanelle antoi Ilmari Niskanen, mutta tilanteet olivat niin epäselvät, saattaa olla, että hän antoikin vain yhden maaliin johtaneen syötön. Tosin korostan sitä, että minusta Niskanen on loistava jalkapalloilija, joka Suomessa Veikkausliigassa pelatessaan pystyi halutessaan ohittamaan kaikki suomalaiset puolustajat.

Tuo jutun alussa mainittu Tuomo Hyvärinen kuului legendaariseen Hyväristen palloilusukuun. Hän on eniten pääsarjapelejä pelannut kuopiolainen. Hänen serkkunsa Markku Hyvärinen oli myös erinomainen pelimies. Tietääkseni maajoukkueessakin 17 peliä pelannut Martti Hyvärinen ei ole Tuomon ja Markun lähisukua.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että ainakin hyvän tarinan mukaan, kun eurooppalaista jalkapalloa yritettiin 1960-luvun lopulla juurruttaa Yhdysvaltoihin ja sinne perustettiin jäähdyttelevistä maailman huipuista New York Cosmos-joukkuetta, myös Markku Hyväriselle soitettiin ja tarjottiin paikkaa joukkueen riveissä. Hyvärinen torjui tarjouksen sanomalla, että "en minä nyt jouva, minä oun mänössä Kuopioon Savon Sanomille töehin". Kuten menikin.

Markku Hyvärinen toimi pelaajauransa jälkeen Kupsin johdossa jonkinlaisena managerina ja hänellä oli rohkeutta valita suojeluskuntataustaisen Kupsin valmentajaksi punakaartilaistaustaisen Kuopion Elon valmentajan putkimies Martti Räsäsen. Sen valinnan seurauksena kuulemma jokunen Kupsin hallituksen jäsen erosi seurasta ja eräs tuli jopa valittamaan Hyväriselle, että "sinä mänit ja valihit kommunistin Kupsin valamentajaksi". "No niinhän minä tein" myönteli Hyvärinen.

Tämä on hyvä Hyvärisen haastattelu: https://yle.fi/a/3-6576648

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti