keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Englanti - Suomi

Vaikka myönnänkin olevani täysin jalkapallohullu ja myös sen, että elämä on vain pieni osa jalkapalloilua, niin siitä huolimatta viime yönä jännitin paljon enemmän ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää Usa:n vaalikeskustelua kuin maamme jalkapallomaineen kannalta ratkaisevan tärkeää Englani-Suomi-ottelua. Se, että Kamala pärjäsi lehtiarvioiden mukaan kamalan hyvin antaa uutta toivoa Tellukselle. Asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vaalikeskustelua suurempi voitto oli se, että joku amerikkalainen naisenpuoli, jonka nimen päälle en nyt pääse, mutta joka kuulemma harrastaa laulua uikkarit päällä, on antanut tukensa Kamalalle.

Eilisessä jalkapallo-ottelussa maamme jalkapalloilu ei tällä kertaa edes kaatunut eteenpäin, vaan poikamme pelasivat surkean huonosti, mutta onneksi maalivahti Hradecky, joka on Slovakian lahja maamme palloilulle, pelasti Suomen kamalalta murskatappiolta. Hradecky on todella lahjakas ammatissaan, mutta niin oli myös hänen maahanmuuttajaisänsä omassa ammatissaan, hän oli aikoinaan toinen automekaanikko Suomessa, joka osasi korjata automaattivaihdelaatikon.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että ensimmäinen katsomossa seuraamani jalkapallomaaottelu oli MM-karsintapeli Suomi - Englanti kesäkuussa 1976. Minä, jonka muisti on sikäli erikoinen, että muistan sitä paremmin asioita, mitä kauemmin niistä on kulunut, muistan, miten  Olympiastadionin viheriölle juoksi kuopiolaisenemmistöinen maajoukkue, jossa pelasivat ainakin Olavi Rissanen, Jouko Suomalainen, Hannu Turunen, Aki Heiskanen, Esa Heiskanen ja maalivahti Göran Enkcelman, joka ei ollut syntyperäinen savolainen. Senkin muistan, että vieressäni istui humalikko, joka jostain syystä välillä kannusti maalivahti Enckelmania huutamalla, että "hyvä yksinkertainen mies".

Senkin muistan selvästi, Englannin joukkueessa pelasivat ainakin supertähdet Super-McDonald, Kevin Keegan ja maalivahti Gordon Banks, joka ei ollut päästänyt yhdeksään maaotteluun maaliakaan. Mutta muistanpa kuitenkin, miten jo pelin alussa ulosottomies Rissanen antoi syötön, josta taksinkuljettaja Heiskanen laukoi Suomen johtoon.

Senkin muistan aivan selvästi, että peli päättyi tasan 1-1, mutta Wikipediassa näyttää olevan virheellinen tieto, jonka mukaan Englanti voitti 1-4. Wikipediassa väitetään myös virheellisesti, että Suomen maalin olisi tehnyt kasvatustieteen professori Matti Paatelainen, vaikka itse muistan ihan selvästi asian toisin. 

Matti Paatelainen oli hyvin lahjakas mies, joka suoritti peräti kolme yliopistollista loppututkintoa, mutta hänen mainettaan pikkuisen himmentää seuraava Wikipediasta löytyvä tieto: "Turun hovioikeus tuomitsi joulukuussa 2017 Paatelaisen kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Tuomio liittyi Paatelaisen taannoisiin liiketoimiin sijoittaja Seppo Sairasen ja Optiopaja Oy:n kanssa. Lisäksi Paatelainen ja hänen lähipiiriinsä kytkeytynyt Keski-Suomen Finanssi Oy tuomittiin maksamaan Sairaselle ja Optiopajalle satojen tuhansien eurojen vahingonkorvaukset. Paatelainen määrättiin vangittavaksi välittömästi. Tampereen käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut Paatelaisen yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen, mutta tuomio aleni hovioikeudessa.[4]"

https://www.is.fi/jalkapallo/art-2000005506500.html

 



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti