lauantai 14. syyskuuta 2024

Sisällissota

Viime yönä katsoin tv:stä kaksi maamme sisällissota-aiheista elokuvaa enkä ole vieläkään toipunut tuosta kokemuksesta, vaan tunnen kuvotusta. Elokuvat Suomen hauskin mies ja Aapo ovat tragikomedioita, joita katsoessaan ei tiedä, itkeäkö vai nauraa, jonka vuoksi ne ovat erityisen järkyttäviä kaltaiselleni miehelle, jolla on syviä eettisiä ongelmia kärpästenkin tappamisessa.

Sisällissota on mietityttänyt minua viime aikoina senkin vuoksi, kun olen selvittänyt Jari Kupilan kirjan Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan innoittamana maamme urheilijoiden toimia vuonna 1918. Ja Usa:n vaalitkin ovat saaneet minut pohtimaan sisällissotaa, sillä suuri vaara on, että vaalien jälkeen siellä tullaan kaduilla ratkaisemaan se, kummalle osapuolella valta maassa kuuluu; arvoliberaaleille globalisteille vai arvokonservatiiveille kansallismielisille. Voi hyvinkin olla, että Usa hajoaa vielä Neuvostoliiton lailla ja siinä rytäkässä hajoaa myös Nato, jonka varaan Suomi on laskenut.

Mutta kahtia jakautunut on Suomenkin kansa. Luulen, että Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden ja Seinäjoen ammattikoulun autonasentajalinjan oppilaiden arvot eroavat toisistaan enemmän kuin lahtareiden ja punikkien arvot vuonna 1918.

Tässä internetistä löytynyt kuva, joka kertoo maamme sisällissodasta enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuvassa voi olla 8 henkilöä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti