maanantai 30. syyskuuta 2024

Taabe, Eerik, Algoth ja Eetu

Katsoin juuri äsken Se alkoi omenasta-elokuvan, joka lienee yksi maailman elokuvahistorian huonoimmista ja lyhimmistä filmeistä. Huonouden ja lyhyyden selittänee pitkälti se, että pääosassa itseään esittänyt ilmeisen temperamenttinen Tabe Slioor suuttui kesken kuvausten ja poistui kuvauspaikalta uskoakseni ovet paukkuen.

Se alkoi omenasta kertoo Taben ja jalkapalloilija-kaupunginjohtaja Erik von Frenkelin suhteesta, joka kuohutti maatamme 1960-luvun alussa sen jälkeen, kun Vip-lehti paljasti Tabe Slioorin asiaa käsitelleet intiimit muistelmat.

Olen joskus kirjoittanut, että Tukholman olympialaisissa mainetta niittäneessä Suomen jalkapallomaajoukkueen toppariparina olisivat pelanneet tuleva kaupunginjohtaja Erik von Frenkelin ja tuleva pirtukuningas Algoth Niska, jotka molemmat olivat topparin oloisia kookkaita miehiä, kuten myös Algothin tyttären poika Danny on, mutta taas kirjoitin ropakantaa.

Nimittäin Algoth ei ollut toppari, vaan hän pelasi vasempana välihyökkääjänä ja tässä roolissa hän vei Suomen 2-1 johtoon tärkeässä ottelussa Italiaa vastaan. Niska on yksi niistä harvoista suomalaisjalkapalloilijoista, joka on onnistunut tekemään maalin Italiaa vastaan.

Algoth Niska oli Karjalan poikia, sillä hän oli Wiipurin IFK:n kasvatteja. Vaikka Niskan suku on lähtöisin Oulun seudulta, niin perheen kotikieli Viipurissa oli ruotsi. Niskan perheen muut lapset menestyivät oopperalavoilla, mutta Algoth menestyi salakuljettajana. Ilmeisesti Dannyn musikaalisuus periytyy Niskan oopperalaulajasuvusta.

En keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö 10.000 metrin hiihdossa 1900-luvun alkuvuosina maailmanennätyksen jäällä hiihtänyt Eetu Niska ole jotain sukua Algoth Niskalle. Eetun maailmanennätys on edelleenkin alittamatta, koska pian sen jälkeen hiihtoladut vedettiin murtomaalle. Maailmanennätysmies Niska ei ollut mikään nykyajan hoikka latukirpputyyppi, sillä hän oli 174 senttiä pitkä ja painoi 84 kiloa.

Sikälikin Eetu Niska on jäänyt hiihdon historiaan, että hän oli innokas kehittelemään suksivoiteita. Hän kehitti Salaisuus-merkkisen voiteen, jonka salaisuuden hän kuitenkin paljasti 1940-luvun huippuhiihtäjä Aulis Tolsalle, joka vaihtoi voiteen nimeksi Vauhdin, josta tuli myyntimenestys. Nykyään Vauhti-Speed lienee maailman suurin suksivoiteiden valmistaja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Se_alkoi_omenasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti