perjantai 13. syyskuuta 2024

Menneen polven Hyvärinen

Kun Kupsin joukkue juoksee Kuopiossa Veikkausliigan ottelussa kentälle, niin taustalla soi joukkueen kannustuslaulu Banzai. Sen kolmas säkeistö, joka kuuluu näin, herättää ajatuksia:

Muistaa jotkut menneen polven Hyväristä,
Hiltus Hilimaa ja Aalista
yhtä hyvin yhä KuPSi potkii
hankkii taaskin suurta maalisaalista.

Ajatuksia herättää varsinkin se, mitä tarkoitetaan menneen polven Hyvärisellä ja olen selvittänyt asian. Menneen polven Hyvärinen oli kolmesta Hyväris-vaihtoehdosta Markku. Hän liukastui 26-vuotiaana pelitilanteessa kentälle heitettyyn mainoslehtiseen sillä seurauksella, että loukkasi polvensa sen verran pahasti, että ura huipulla päättyi siihen. Häneltä siis meni polvi.

Ennen kaikilla hyvillä Kupsin pelaajilla oli hellittelynimi; oli esimerkiksi Ahtaan paekan Ana, Peltipolvi-Boman, Raketti-Parviainen, Pukki-Vepsäläinen ja mainoslehtisliukastumisen jälkeen myös Menneen polven Hyvärinen.

Eilen jäi kertomatta, että Kups kohtasi Euro-kentillä ST. Etiennen jo kaudella 1967-68 ja silloin kuopiolaiset pärjäsivät paremmin kuin vuonna 1980. Takkiin tuli vain 0-2 ja 0-3. Ranskassa kupsilaisista kunnostautui erityisesti maalivahti Pertti "Tysse" Hänninen ja ranskalaiset olisivat olleet valmiit jopa värväämään miehen riveihinsä.

Hänninen hinnoitteli itsensä neuvotteluissa liian korkealle, koska esitti omana henkilökohtaisena mielipiteenään maailman huippuseuran edustajille, "ettei teillä ou niin paljoo rahhoo, että minä tänne jäesin". Elikkä eilen kirjoitin tapani mukaisesti ropakantaa, kun kerroin, että Markku Hyvärinen on ainoana suomalaisjalkapalloilijana kieltäytynyt ammattilaissopimuksen tekemisestä huippuseuran kanssa.

Kupsin kannustuslaulun Banzai on sanoittanut Jukka Virtanen, joka liittyy Kuopioon sikäli, että suoritti siellä asevelvollisuutensa. Tuo sana ”banzai” tulee tekoälyn mukaan japanilaisesta lauseesta ”Tenno Heika Banzai”, joka tarkoittaa ”eläköön keisari”. Ilmausta käytettiin ensimmäisen kerran Meijin aikana (1868-1912) iskulauseena osoittamaan isänmaallisuutta ja uskollisuutta keisarille.

Termi ”banzai” tuli laajalti tunnetuksi lännessä toisen maailmansodan aikana, kun japanilaiset sotilaat käyttivät sitä taisteluhuutona. Sotilaat huusivat ”banzai” ryntäessään taisteluun tarkoituksenaan pelotella vihollisiaan ja innostaa toverinsa taistelemaan raivokkaasti.

Kupsin Banzai-kannustuslaulun levytti ensimmäisenä Kai Hyttinen, joka on asunut lapsuutensa Kuopiossa ja hän lienee siis Kupsin juniorikoulun kasvatteja: https://www.youtube.com/watch?v=IrZUugOWhxA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti