perjantai 20. syyskuuta 2024

Argentiinan hullut päivät

Olen monta kertaa arvostellut mahdollista Usa:n tulevaa presidentti Trumpia sillä perusteella, että hän Suomesta katsoen vaikuttaa sekopäältä, mutta ei hän kuitenkaan ole maailman johtajista sekopäisin. Eilen tv1:n ulkolinjalla oli ohjelma Argentiinan presidentti Javies Mileistä ja häneen verrattuna Trump on hillitty ja sivistyneesti käyttäytyvä herrasmies.

Javies Mileistä sen sijaan käytetään kotimaassaan ihan perustellusti hellittelynimeä Hullu. Eilisen ohjelman mukaan hänen johdollaan Argentiina on ajautumassa kohti katastrofia. Vaalikampanjassaan hän lupaili moottorisahaa huudattaen valtion menoihin hirmuisia leikkauksia, koska talous on hänen mukaansa saatava tasapainoon ja hän myös piti lupauksensa. Suomessa valtiovarainministeri ei sen sijaan uhkaillut tekevänsä leikkauksia moottorisahalla vaan pelkästään sakseilla.

Niinpä köyhien määrä Argentiinassa on lisääntynyt huimasti, ja nämä köyhät näkevät oikeasti nälkää ja asuvat kaduilla. Valtiota leikkaa menojaan ja monia ministeriöitä on kokonaan lakkautettu. Ohjelmassa esiteltiin yliopisto, jossa opiskeltiin pimeässä, koska sähkö oli katkaistu, koska laitoksen rahat eivät riittäneet sähkölaskuihin.

Argentiina ei ole kuitenkaan köyhä maa, sillä sen bkt on kuitenkin noin 20.000 euroa asukasta kohti, joka on tosin puolet vähemmän kuin Suomessa, mutta kuitenkin esimerkiksi Venäjää enemmän. Valtion velka on 80 % bkt:sta, joka on vain pikkuisen enemmän kuin Suomessa ja Eu:ssa keskimäärin. Kiinassa valtion velka on 300 %, Japanissa 240 % ja Usa:ssa noin 100 % bkt:sta. Argentiina oli sotien jälkeen rikas maa, joka lähetti kehitysapua köyhään Suomeen.

Presidentti Javier Milei pitää valtiota vihollisena. Hän on aatemaailmaltaan oikeistolibertaari. Wikipedian mukaan oikeistolibertaarit kannattavat vapaita markkinoita ja näkevät minimaaliseksi supistetun valtion tai vastaavan sosiaalisen organisaation tehtäväksi turvata yhtäältä markkinoiden olemassaolo ja toisaalta oikeistolibertaarien pitämät perusoikeudet: ruumiilliseen koskemattomuuden, yksityisomistuksen ja sopimusvapauden.

Voi hyvinkin olla, että oikeistolibertarismi on tulevaisuudessa johtava aate maailmassa, jossa miljoona rikkainta omistaa enemmän kuin 7.000 miljoonaa köyhintä.

Ohjelman Argentiinan hulluista voi katsoa tästä: https://areena.yle.fi/1-70143433

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti