maanantai 9. syyskuuta 2024

Pietisen tehtaan taistelu

Haaveenani on, että vielä tässä elämässä pääsisin käymään Viipurissa ja hiljentymään siellä Pietisen tehtaan edustalla, jossa käytiin sisällissotamme ensimmäinen taistelu. Periaatteessa Pietisen tehtaalla valmistettiin huonekaluja, mutta tammikuussa siellä Viipurin Reippaan urheilijanuorukaiset valmistivat myös käsikranaatteja ja säilyttivät kivääreitään.

Viipurin punakaarti oli saanut vihiä tehtaan epäilyttävästä toiminnasta ja lähetti sinne Talikkalan Tovereiden urheilijanuorukaisia tarkastamaan tilannetta. Tehtaalla syntyi tulitaistelu, jossa punaisten partiota johtaneesta viilari August Anderssonista tuli sisällissodan ensimmäinen kaatunut ja valkoisten konttoristi Jarl Illukasta sodan ensimmäinen kaatunut urheilija.

Illukka on aika harvinainen sukunimi ja enkä keksi yhtään syytä sille, etteikö satasen Suomen mestaruuden kesällä 2024 voittanut Riku Illukka voisi olla Illukan Jallun sukulaisia.

Jotain Viipurin kaupungin elämänmenosta kertoo se, että samaan aikaan kuin Pietisen tehtaalla aloitettiin sisällissota, niin puolen kilometrin päässä pelattiin Helsingin ja Viipurin välistä jääpallo-ottelua eikä sitä keskeytetty sodan alkamisen vuoksi, vaikka taiston temmellyksen ääni varmasti haittasikin tuomarin vihellysten kuulumista. Ensimmäisen puoliajan jälkeen Viipuri johti 4-3, mutta ottelu päättyi tasatulokseen 8 - 8.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että kun Helsingin Työväentalon torniin nostettiin punainen lyhty vallankumouksen alkamisen merkiksi, niin meneillään ollut painiturnaus sentään keskeytettiin tapahtuman johdosta ja sen sijasta painisalissa aloitettiin tanssit.

Tässä viipurilaiset urheilijanuoret Illukan Jallu, joka on kuvassa vasemmalla ja Ahokkaan Vilho valmistamassa käsikranaatteja vähän ennen kohtalokasta kahakkaa. Luulen, että kuvan keskellä on jääkäri Paul Henrichsson, joka ampui sisällisodan lähtölaukauksen, joka surmasi viilari Anderssonin: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005532367.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti