maanantai 23. syyskuuta 2024

Olliver Hawk ja Taika-Jim

Olipa mielenkiintoinen eilen tv:ssä näytetty dokumentti jopa käyttäytymistieteiden professorin titteliä itsestään käyttäneestä hypnotisoija Olavi Hakasalosta, joka paremmin muistetaan nimellä Olliver Hawk. Itseäni on hypnoosi kiinnostanut siitä lähtien, kun pikkupentuna luin Savon Sanomista Mr Jack-sarjakuvaa. Paremmin tuo sarjakuva tunnetaan nimellä Taika-Jim tai Mandrake. Mr Jack ei turvautunut muiden sarjakuvasankareiden tavalla väkivaltaan konfliktitilanteissa, vaan ratkaisi tilanteet hypnoottisella eleellä. Tosin oli hänellä kuitenkin kaverinaan Lothart, jolta tarvittaessa löytyi myös fyysisyyttä.

Hymy-lehti teki Olliver Hawkista 1960-70-luvuilla suuren julkkiksen samalla tapaa kuin esimerkiksi Kalevi Keihäsestä ja Monsier Mossesta. Itse muistan Hawkin parhaiten siitä, että tämä pikkumies lupasi tyrmätä itsensä Mohammad Alin tarvittaessa kolmessa sekunnissa hallitsemallaan pikahypnoosimenetelmällä. Hawkin lupauksen innoittamana Spede Pasanen haastoi tämän nyrkkeilyotteluun Spede show-ohjelmassaan ja odotteli häntä nyrkkeilyhanskat käsissään vieraaksi erääseen jaksoonsa, mutta valitettavasti Hawk ei ilmeisesti muilta kiireiltään ehtinyt paikalle.

Eilen nähdyssä Arthur Franckin dokumentissa ihan vain sivumennen mainitaan, että tasavallan presidentin adjutantti Urpo Levo otti yhteyttä ilmeisesti esimiehensä käskystä Olliver Hawkin saadakseen tältä apua Veikko Vennamon torjuntaan ja tämä on niin dramaattinen tieto, että jonkun ansioituneen tutkijan pitäisi selvittää tapauksen taustat. Urho Kekkonen ilmeisesti oletti, että Vennamo käytti apunaan massahypnoosia, kun hän oli onnistunut nostamaan SMP:n vaali kannatuksen yli 10 prosenttiin, joka silloin tuntui uskomattomalta asialta. Nykyistä maailman politiikkaa seurattaessa tuo kannatus ei enää tunnu uskomattomalta asialta.

Hawk-dokumentin loppu on dramaattinen. Vanhana miehenä, eli kypsässä 58 vuoden iässä, tämä hypnoosimestari ilmoittaa siirtyvänsä eläkkeelle ja jäävänsä vanhuuden lepoon. Hän oli 30 vuotta aiemmin aloittanut lavahypnotisoijan uransa Kemin työväentalolla ja samassa paikassa hänen piti vuonna 1988 pitää viimeinen näytöksensä, mutta tilaisuus päättyi puolen tunnin jälkeen, kun Hawk menehtyi lavalla sydänkohtaukseen. Ohjelmassa näytetään, miten yleisö seuraa esiintyjän kuolemaa lavalle kaikessa rauhassa, koska sen luullaan kuuluvan esitykseen.

Olliver Hawk-dokumentti on katsottavissa tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-4261935

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti