torstai 5. syyskuuta 2024

Vallankumouksellinen Jäppilän pitäjä

Edesmennyt 1600 asukkaan Jäppilän pitäjä lienee yksi maamme vähämaineisimmista pitäjistä, vaikka suuret ovat Jäppilän vallankumoukselliset perinteet. Eilen kerroin Jäppilässä syntyneestä leipuri-painija Adam Malmista, josta tehtiin Helsingissä huutoäänestyksellä punakaartin eliittikomppanian päällikkö.

Joskus aiemmin olen jo kertonutkin Jäppilässä syntyneestä Kalle Siikasesta, josta 1930-luvulla tuli Neuvosto-Karjalassa erittäin menestyksellä toimineen Säde-kommuunin johtaja, joka johti joukkojaan edestä, joka seikka nykyisiltä kauppakamarinulikoilta ja liikkeenjohdon konsulteilta pyrkii unohtumaan. Esimerkiksi kun kommuunin työmiehillä ei ollut kunnon työhousuja eikä sellaisia näyttänyt mistään saavan, revitytti Kalle Amerikassa hankkimansa kultahampaat suustaan ja niillä ostettiin valuuttamyymälästä miehille kunnon työhousut.

Säde-kommuunin ja Kalle Siikasen loppu oli surullinen, koska eräänä päivänä saapui kuorma-auto, johon yhteistilan miehet kerättiin eikä heistä sen jälkeen ole kuultu. Niskalaukaukseen heidän elämänsä ei varmaankaan päättynyt, kuten monilta muilta Stalinin vainoissa muualla Neuvostoliitossa, koska Karjalassa epäiltyjä luokkavihollisia ammuttiin poikkeuksellisesti otsaan.

Merkittävä jäppiläläistaustainen vallankumousmies on myös oopperalaulaja Veikko Tyrväisen aikamiespoika Timo Tyrväinen, joka 1970-luvulla oli keskeinen hahmo maamme vallankumouksellisessa poliittisessa laululiikkeessä. Hän esiintyi aluksi Agit Prop-yhtyeessä, mutta perusti sitten vaimonsa kanssa Taljanka-yhtyeen, joka esitti varsinkin neuvostoliittolaista musiikkia.

Muusikkouransa jälkeen hän siirtyi talouselämän palvelukseen, josta asiasta Wikipedia kertoo Tyrväisestä seuraavaa: Hän oli Aktian pääekonomisti helmikuuhun 2014 saakka ja sittemmin Aktian johtava neuvonantaja. Tyrväinen oli Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja 2009-10. Tyrväinen lukeutuu monine TV- ja muine mediaesiintymisineen Suomen tunnetuimpiin ekonomisteihin. Climate Leadership Council nimitti Timo Tyrväisen pääekonomistikseen helmikuussa 2017.

Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että nykyään Timo Tyrväisen on maamme johtavana taloustieteilijänä syrjäyttänyt savon murretta viäntävä Patrizio Laina, joka innostui taloustieteistä Suonenjoen lukion yhteiskuntaopin tunneilla. Laina jatkaa tavallaan Tyrväisen vallankumouksellisia perinteitä, koska hän toimi Vasemmistoliiton edustajana viimeisimmissä hallitusneuvotteluissa.

Taljanka-yhtiö esitti aikoinaan reippaita lauluja, jotka viehättivät myös monia maamme porvariston edustajia: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/06/03/taljanka-huopikkaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti