tiistai 10. syyskuuta 2024

Jääpallomiehiä

Sisällissodan Viipurin suunnan valkoisten upseerit olivat kovia jääpallomiehiä. Karjalan rintamaryhmän esikuntapäällikkö Woldemar Hägglund voitti Viipurin IFK:n riveissä jääpallon SM-hopeaa ja oli vielä kenraalina ollessaan ja Mikkelissä asuessaan kiinnostunut jääpallon kehittämisestä siinä määrin, että Mikkelin Kampparit on vieläkin yksi maamme parhaista jääpalloseuroista.

Sisällissodan alussa jääpalloilija Hägglund oli peräti koko Karjalan rintamaryhmän päällikkö, mutta sitten hänellä laukesi pistooli housuntaskussa haavoittaen häntä pahasti. Luoti upposi reiteen ja tuli ulos vasta nilkasta. Vahingonlaukauksen jälkeen hänen oli siirryttävä esikuntapäälliköksi ja hänen esimiehekseen tuli Aarne Sihvo.

Ahvolan raivoisissa taisteluissa kranaatti repi kappaleiksi Viipurin suojeluskunta komppanian päällikön Georg Stubbin, joka oli nykyisen presidentin vaarin veli ja siinäkin tapauksessa Suomi menetti hyvän Viipurin IFK:ta edustaneen jääpalloilijan. Tietooni ei ole tullut, etteikö hän ollut yhdessä Woldemar Hägglundin kanssa voittamassa SM-hopeaa.

En malta olla kertomatta, että Paavo Susitaipaleen kirja Ahvola on yksi parhaista sotakirjoista, jota suosittelen asiasta kiinnostuneille lämpimästi. Susitaival kannatti aikoinaan avoimesti fasismia, mutta Ahvola-kirjassaan hän on lähes puolueeton eikä kertaakaan halvenna punaisia, vaan puhuu aina vain vihollisista eikä punikeista.

Karjalan rintaman paras jääpalloilija oli jääkärikapteeni Väinö Strömberg, joka voitti Viipurin Susien riveissä SM-kultaakin. Strömberg erosi armeijan palveluksesta jo vuonna 1921 ja kuoli sydänkohtaukseen 29-vuotiaana 1926. Voi olla, että armeijasta eroamiseen ja varhaiseen kuolemaan liittyy alla oleva Wikipediasta löytyvä tieto, joka paljastaa, että Strömberg olisi tehnyt kaksi murhaa, sillä laiton teloitus on murha. Kapteeni Strömbergiä rangaistiin sisällissodan oloissa poikkeuksellisesti murhista, mutta tuomiota ei annettu murhien vuoksi, vaan siitä, että hän oli murhia tehdessään esiintynyt upseerille sopimattomasti juopuneena.

"26. huhtikuuta Strömberg ampui Lappeenrannan poliisikamarin pihalla ylioppilas Mikko Jakowleffin, joka oli toiminut Suomen kansanvaltuuskunnan vallan aikana Lappeenrannan miliisipäällikkönä. Hänen kumppaninaan oli hotellinjohtaja Uno Serenius. Tapausta tutkittaessa Jakowleffin ampuminen todettiin tarpeettomaksi teoksi samoin kuin rautatieläinen Leonard (Lenni) Vihelän ampuminen. Vihelän ampui niin ikään Strömberg. Strömberg ja Serenius saivat rangaistuksen vain juovuksissa esiintymisestä[6]."

Tässä tietoa Woldemar Hägglundista, joka oli sikäli erikoinen kenraali, että hänen isänsä oli jossain vaiheessa ruotsinkielisen työväenliiton puheenjohtaja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Woldemar_H%C3%A4gglund

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti