keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Malmin Aatu

Mielenkiintoinen on Jari Kupilan kirja Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan. Siitä minulle selvisi sekin, että eilen mainitsemani punapäällikkö-painija Adam Malm, joka kävi Helsingin olympialaisten aikaan punapäällikkö-painija Kaarlo Koskelon kanssa saunomassa ja ahvenia syömässä suojeluskuntapäällikkö ja Kotkan poliisipäällikkö Eino Havaksen kesämökillä, olikin naapurin miehiä. Nimittäin Adam Malm, joka varmaankin oli kavereiden kesken vain Malmin Aatu, syntyi torpparin pojaksi Jäppilässä Suonenjoen lähellä.

Sieltä hän muutti nuorena miehenä savolaisten Amerikkaan Kotkaan ja opiskeli siellä leipuriksi ja painijaksi. Wikipedia kertoo, että "olympiavoittaja Kaarlo Koskelon valmennuksessa hänestä tuli lahjakas painija, joka vuonna 1915 voitti Helsingin Jyryn järjestämissä kilpailuissa kuuluisan ruotsalaispainijan. Jyry onnistui houkuttelemaan Malmin Helsinkiin, missä hänelle järjestyi työpaikka Elannon leipomosta. Vuonna 1917 Malm voitti painin 82,5 kg:n sarjan Suomen mestaruuden sekä Helsingin piirinmestaruuden, joka oli vielä kovatasoisempi kilpailu. Häntä pidettiin yhtenä vuoden 1920 kesäolympialaisten mitalisuosikkina, mutta Malm ei lopulta päässyt osallistumaan kisoihin.

Malm ei päässyt osallistumaan olympialaisiin, koska hän liittyi monien muiden Helsingin Jyryn urheilijoiden tavoin punakaartiin, jossa tämä savolaisnuorukainen valittiin huutoäänestyksellä punakaartin eliittiyksikkönä pidetyn Jyryn komppanian päälliköksi. Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että kun Pekka Onttonen siirtyi Suonenjoen Kärkkäälän kylältä Helsingin Jalkapallokerhon riveihin, valittiin hänet siellä helsinkiläisjoukkueen kapteeniksi.

Malmin Aatun onni oli, että kranaatti runteli häntä sisällissodan lopulla niin pahoin, että hän oli puolikuolleena sotasairaalassa, kun saksalaiset hänet vangitsivat ja luovuttivat Hennalan vankileirille. Hänen komppaniansa miehet eivät paljastaneet, että hän oli heidän päällikkönsä. Jos asia olisi tullut valkoisten tietoon, Aatu olisi varmasti ammuttu heti.

Malm joutui oikeuden eteen vasta loppukesästä 1918. Hänen kohtalonsa ratkaisi tuomari, joka oli sodan aikana taistellut jyryläisiä vastaan ja kuolemantuomion sijasta Aatu saikin vain 12 vuotta kuritushuonetta, koska tuomari arvosti Jyryn komppaniaa, joita hän piti kunnon sotilaina eikä roistoina. Myöhemmin Aatu armahdettiin, joten hän joutui istumaan kuritushuoneessa vain kaksi vuotta.

Adam Malmissa olisi ainesta elämänkertaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Adam_Malm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti