maanantai 5. elokuuta 2024

Nuortevat

Lahjakasta sukua on laulava pappi Jukka Kuoppamäki myös äitinsä puolelta, sillä hänen äitinsä isovaari oli itse satusetä Sakari Topelius. Kuoppamäen mummo oli Nybergejä, mutta osa tästä suvusta suomensi nimensä Nuortevaksi. Nuortevan suku muistetaan varsinkin maamme kulttuurihistoriasta, mutta myös poliittisesta historiasta ja jopa urheiluhistoriasta .

Nuortevan suvun vasemmistoradikaali edustaja lehtimies Santeri Nuorteva joutui tsaarin aikaan muuttamaan Suomesta Amerikkaan majesteettirikoksen vuoksi, eli hän ilmeisesti oli kirjoittanut rumasti Venäjän hallitsijasta.

Amerikasta Santeri Nuorteva joutui muutaman vuoden jälkeen muuttamaan poliittisista syistä Englantiin, mutta sieltä hänet karkotettiin 1920 luvulla Neuvosto-Venäjälle. Suomeen nuorena kuollut Santeri ei enää palannut, mutta jatkosodan aikaan hänen tyttärensä Kerttu Nuorteva sen sijaan palasi Suomeen vakoilijana. Laskelmieni mukaan Kerttu oli Jukka Kuoppamäen pikkuserkku.

Muita kuuluisia Nuortevan suvun edustajia oli suvun oikeistolaiseen haaraan lukeutunut kokoomuslaisen Uuden Suomen pakinoitsija Olli eli Väinö Nuorteva, joka oli Santerin veli. Väinö Nuortevan poika oli pari vuotta sitten kuollut ympäristötieteiden professori Pekka Nuorteva. Veljesten äiti oli Venäjän juutalaisia. Santerin vaimo oli pohjalaisen mestaripainija, näyttelijä ja poliisimestari Iivari Tuomiston sisko, joten urheilullistakin lahjakkuutta Nuortevista löytyy.

Vaikka desanttina Suomeen palannut Kerttu Nuorteva oli monipuolisesti lahjakasta sukua, niin vakoojana hän oli lähes maailman huonoin. Häneltä ei oikein mikään vakoilutoimi onnistunut. Hän loukkasi jalkansa laskeutuessaan laskuvarjolla Suomeen, ensimmäiselle leiripaikalleen johonkin liiteriin häneltä unohtuivat venäjänkieliset suklaalevypaperit, venäläinen keksipaketti, huulipuikko ja venäläinen Suomen kartta. Unohteluun saattoivat vaikuttaa juuri alkaneet kuukautiset.

Helsingissä hän vei syistä, joita voi vain arvailla, laukkuun pakkaamansa venäläisen radiolähettimensä säilöön pesulaan, ja tietenkin se herätti pesulanväessä niin paljon epäilyjä, että poliisi oli odottamassa, kun hän palasi noutamaan laukkuaan.

Kerttu Nuortevan huonomuistisuus oli niin häkellyttävää, että epäilen että kyseessä oli tahallisuus tai ainakin freudilaiset alitajuiset lipsahdukset. Ehkä hän halusikin jäädä Suomessa kiinni. Ehkä hän oletti ainakin alitajuisesti, ettei Uuden Suomen pakinoitsija Ollin kaunista veljentytärtä tulla ampumaan, kuten ei ammuttukaan.

Kuoleman tuomion desantti Kerttu Nuorteva kuitenkin sai, mutta sitä ei pantu pikaisesti täytäntöön, kuten desanttien kohdalla oli tapana. Ilmeisesti Kertun sukulaiset saivat suhteillaan viivytettyä asiaa niin, että rauhantulo pelasti hänen henkensä. Olen kuullut tarinan, jonka mukaan hammaslääkäri olisi poraillut Kertun hampaita ennen kuin hänet luovutettiin Neuvostoliittoon, jotta hän saattoi kertoa, että suomalaiset olivat häntä kiduttaneet. Neuvostoliitossa Kerttu Nuorteva tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kerttu_Nuorteva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti