sunnuntai 4. elokuuta 2024

Jussi Mäkinen

Eilen mainitun Jukka Kuoppamäen vaarin Lauri Mäkisen pikkuveli oli isänsä mukaan nimetty Eero Mäkinen, joka myöskin oli hyvin lahjakas. Nuorena Eero haaveili voimistelunopettajan urasta, mutta hänen lankonsa taidemaalari Pekka Halonen huomasi tämän teknisen lahjakkuuden ja innosti hänet opiskelemaan insinööriksi.

Hyvin Eero Mäkinen menestyi myös insinöörinä, sillä hänestä tuli vuorineuvos ja maamme kansallisaarteen Outokumpu oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja. Mäkinen oli puoluekannaltaan kokoomuslainen ja toimi välillä puolueen kansanedustajana ja ministerinäkin. Kokoomuslaisuudesta huolimatta hän oli Urho Kekkosen hyvä kaveri ja pahansuopana ihmisenä ajattelen kaveruuden taustalla olleen myös vaalirahoituskuvioiden.

Vuorineuvos Eero Mäkisen poika Jussi Mäkinen oli hänkin erittäin lahjakas. Jussi kirjoitti ylioppilaaksi 17-vuotiaana ja valmistui valtiotieteen maisteriksi 20-vuotiaana. Kekkonen huomasi tämän kyvykkyyden ja nosti hänet sihteerikseen, joka kirjoitti Kekkosen puheita sekä valmisteli Kekkosen ulkomaanvierailuja ja tapaamisia.

Parikymppisenä ulkoministeriön palvelukseen siirtyneen Mäkisen ensimmäinen ulkomaantehtävä oli lähetystösihteerinä toimiminen Moskovassa ja niinpä hän 24-vuotiaana kävi yhdessä Urho Kekkosen kanssa Suomen edustajina hautaamassa Stalinin. Mäkinen oli jostain syystä Kekkosen erityissuojelussa eikä alkoholismi ja julkihomous haitanneet hänen urakehitystään.

Olen kauan sitten lukenut Jussi Mäkisen kirjan Keskustelen Kekkosen kanssa: Neljännesvuosisata dialogia ja mieleeni jäi, että kirjassaan hän paljastaa, että hänen ja Kekkosen suhteen taustalla oli suuri salaisuus, jota hän ei voi ikinä kertoa. Itselleni ainakin syntyi epäilys, että Mäkinen vihjasi olevansa Kekkosen poika.

1970-luvulla Mäkinen toimi maamme Itävallan suurlähettiläänä ja olen kuullut, että silloinen Itävallan liittokansleri Bruno Kreisky jossain puheessaan korosti sitä, miten viisaasti Suomi menetteli, kun lähetti Jussi Mäkisen Wieniin suurlähettilääksi, koska Wien on erittäin vapaamielinen kaupunki.

Suomen suurlähettilään erilaiset tempaukset herättivät kuitenkin huomiota jopa vapaamielisessä Wienissä. Mäkinen muun muassa ajoi kerran alasti moottoripyörällä poikaystävänsä kanssa pitkin Schönbrunnin linnan puiston nurmikoita.

Muistelenpa myös lukeneeni diplomaatin ja Presidentinlinnan pitkäaikaisen linnanvoudin Arimo Raesteen muistelmateoksesta nimeltään Paroni von Raesteen ihmeelliset seikkailut, että jollain virallisilla päivällisillä suurlähettiläs Mäkinen sijoitti illallispöydässä bokserinsa Attilan istumaan arvokkaammalle paikalle kuin maamme sotilasasiamiehen.

Vuonna 1976 Kekkonenkin lopulta kyllästyi Jussi Mäkisen vapaamielisyyteen ja kutsui hänet takaisin Suomeen. Mäkinen kuoli maksasairauteen vuonna 1978 jo 49-vuotiaana.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_M%C3%A4kinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti