perjantai 16. elokuuta 2024

Savolaisten uskottavuus

Toistakymmentä vuotta sitten kirjoitin blogillani, joka sittemmin lakkasi toimimasta heti Ukrainan sodan alkupäivinä, koska olin epäillyt Putinin sairastavan kuppaa, jonka taudin tertiäärivaiheeseen hänen käytöksensä vahvasti viittaa, että olisi mielenkiintoista kuulla, että yläsavolaistaustainen uutisankkuri Matti Rönkä lukisi välillä uutiset savoksi ja niinhän sitten toiveeni toteutuikin, kuten alla oleva linkkikin todistaa.

Jotenkin se vain on niin, että ihmisen uskottavuus kärsii, jos hän viäntää savoa. Ainakin vakavista asioista on vaikea kertoa savoksi siten, että kuulija suhtautuisi kerrottuun asiaan vakavasti. Minusta Väinö Linna kantaa suuren vastuun savolaisten tietynlaisesta maineesta, koska Tuntemattoman sotilaan Mielonen ja Rahikainen ovat koomisia hahmoja, tosin kuin Vilho Koskela, vaikka Koskelan esikuva olikin savolainen Einari Kokkonen.

Aiemmin olen kertonut, että suonenjokelaistaustaisen taloustieteilijä Patrizio Lainàn uskottavuus vakavissa talousasioissa kärsii, koska hänellä on puheessaan selvästi savolainen nuotti. Samanlainen ongelma on maamme tärkeimmällä virkamiehellä eli suomalaisten raha-asioista vastaavalla valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelällä, jonka puheessa myös on selvä itäsuomalaisnuotti, joka tuo mieleen kirjailija Heikki Turusen.

Niemelän puolustukseksi pitää kuitenkin mainita, ettei hän ole ihan täysi savolainen, vaan sudeettisavolainen, koska hän on syntynyt kurjailija Turusen tavoin Lieksassa, joten hän lienee alun perin Lieksan Hiihtoseuran kasvatteja.

Tosin Pohjois-Karjalan ja Savon rajaa on vaikea määritellä, mutta jossain kirjassaan Heikki Turunen on kertonut, että satunnainen matkailija tietää Pohjois-Karjalasta länteen päin ajaessaan siirtyneensä Savon puolelle, kun tien varresta tulee vastaan maitolaituri, jonka reunalla istuu isopäinen, mulkosilmäinen ja vääräsäärinen nuorukainen, joka harjoittaa masturbaatiota.

Tässä Matti Rönkä lukee uutisia savoksi: https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=matti+r%C3%B6nk%C3%A4%2C+uutiset+savoksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti