perjantai 2. elokuuta 2024

Kärkkäiset

Eilen mainitsemani Rukajärventie-elokuvaan liittyvä Juho Kärkkäinen sai minut tutkimaan perisavolaisena kaskenraivaajasukuna tunnetun Kärkkäisten suvun historiaa ja luulenpa, että minussakin vanhana kärkkääläläisenä on muutama Kärkkäis-geeni.

Mutta eivät ole Kärkkäiset umpisavolaisia. Nimittäin 1530-luvulla Rautalammin suurpitäjän erämaahan muuttanut Ukko Kärkäs, eli Pietari Laurinpoika Kärkäs oli syntynyt Hämeessä Pälkäneen Kärkkään kylässä. Historian saatossa Kärkäs-sukunimi viäntyi savolaistyyppiseksi Kärkkäiseksi.

Hankalan matkan takaa Ukko Kärkäs muutti Pälkäneeltä Rautalammille, koska mielestäni sieltä ei kulje hyviä vesireittejä Savoon. Esimerkiksi Itä-Hämeestä soutaa Savoon parissa päivässä ja olen kuvitellut, että nimen omaan itähämäläiset eränkävijät antoivat kotikylälleni hämäläisperäisiä paikannimiä. Monet kotikyläni paikannimistä ovat saman tyylisiä kuin Itä-Hämeen Kyrpjärvi ja Tissinpohja; tarkempiin yksityiskohtiin en nyt mene, koska lapset ja jopa naiset voivat tätä lukea.

Perusteetta en opiskeluaikanani liittynyt Hämäläiseen osakuntaan, vaikkakin päävaikuttimenani oli se, että hernekeitto maksoi Hämiksellä viisi markkaa, sillä ensimmäinen tunnettu esi-isäni oli Sääksmäen Ritvalan kylällä 1300-luvun lopulla syntynyt Olavi Liinaharja ja kaipa minussa muutama pälkäneläinenkin geeni on.

Vaikka Kärkkäiset tunnetaan sitkeinä kaskenkaatajina, niin maailman kuuluisin Kärkkäinen on suvun näyttelijätär Kata Kärkkäinen. Sitä, mitä Kärkkäinen on näytellyt, en kehtaa kertoa, koska lapset ja jopa naiset voivat tämän lukea. Mutta vankkoja savolaispiirteitä Katassa on ja minusta hän näyttää hyvin tyypilliseltä savolaiselta maitotilan emännältä ja se on hyvä se.

Lisää Kärkkäisten suvusta tässä: https://www.karkkaistensukuseura.fi/karkkaisten-asutushistoriaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti