sunnuntai 18. elokuuta 2024

Höttöraha

Ennen pankkitoiminta oli yksinkertaista ja maalaisjärjelläkin ymmärrettävää. Ennen pankit ottivat vastaan säästäjien talletuksia, maksoivat talletuksista koron ja lainasivat näitä rahaa tarvitseville hieman suurempaa korkoa vastaan. Tästä huolimatta pankkitalletuksiin liittyi silloinkin riskejä ja esimerkiksi oma vaarini menetti säästönsä, kun Rieponlahden osuuskassan johtaja harrasti hauskaa elämää. Muistelen, ettei kavallustapauksesta tullut edes oikeusjuttua, koska kyseinen pankinjohtaja kaatui talvisodassa.

Nykyään pankkien toiminta on vapaampaa, sillä lainaa antaessaan pankeilla ei tarvitse olla vastaavia talletuksia tai edes vakuuksia, vaan tavallaan uutta rahaa, jota voisi kutsua höttörahaksi, synnytetään pankkien tiskeillä. Tuota asiaa kansan valtava enemmistö ei tiedäkään. Nähtäväksi jää, miten valtavia finanssikriisejä on odotettavissa ja miten valtavia summia veronmaksajien rahoja tullaan käyttämään pankkien pelastamiseksi. Suomen 1990-luvun kokemukset ainakin todistivat, että pankkien voitot kuuluvat pankkiireille mutta tappiot meille muille. 

Suonenjoen Pallon kasvatti taloustieteilijä Patrizio Lainà on varmaankin monien mielestä vaarallinen vasemmistoradikaali, joka rajoittaa vapaata markkinataloutta, kun hän väitöskirjassaan esitti ns. täysvarantojärjestelmää, jossa rahanluontioikeus irrotetaan lainanannosta ja siirretään yksityisiltä pankeilta valtiolle. Sen seurauksena raha syntyisi kansanedustuslaitoksen päätöksellä eikä pankkien tiskeillä. Jään odottamaan, koska Suonenjoki saa ensimmäisen taloustieteen Nobel-voittajansa.

Hannu Sokalan kirja on suuri lukuelämys, jota suosittelen kaikille rahasta kiinnostuneille https://www.suomalainen.com/products/raha-ei-ole-sita-mita-luulet?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwt4a2BhD6ARIsALgH7DoH8dvU2DT_v6bQk-rKOU0xm9HFBWtjQsbnBQ9kfhXlvx5d6F1Ok9waAn2hEALw_wcB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti