maanantai 19. elokuuta 2024

Keskuskentän TV-torni kansainvälinen

Asuin aikoinani 18 vuotta Kuopiossa ja kävin sinä aikana seuraamassa lähes kaikki mahdolliset jalkapallo-ottelut. Jopa teinityttöjen peleissä seisoin kentän laidalla pitkässä sadetakissa ja teinityttöjen äidit katselivat minua jostain syystä mietteliään näköisinä.

Eilen olin tänä kesänä ensimmäisen kerran seuraamassa Kupsin mahdollisen mestaruuden kannalta ratkaisevan tärkeää ottelua Tampereen Ilvestä vastaan ja järkytyin. Nimittäin olen vuosia ihastellut Keskuskentän kansainvälistä TV-tornia, joka mielestäni oli rakennustyyliltään parasta savolaista kierrätysfunkkista.

Mutta eilen koin sielullisen järkytyksen, kun näin, että tämä TV-torni kansainvälinen oli ilmeisen salaa rakennussuojeluviranomaisilta remontoitu lähes tunnistamattomaksi, sillä sitä aiemmin kannatelleet rakenteet oli korvattu pelkällä parakilla.

Itse olin ennen hyvin ylpeä tuosta kansainvälisestä TV-tornista, sillä sitä pystytettäessä oli suorastaan nerokkaasti hyödynnetty ilmeisesti vanhoja hetekanrunkoja , pintalaudan pätkiä, käytettyjä apulantasäkkejä ja roskalavalta löydettyjä pressun riekaleita.

Minusta tuo kansainvälinen TV-torni osoitti eittämättä sen, että Kuopion päättäjät osasivat priorisoida asioita oikein ja osasivat antaa sille, että aikamiehet juoksevat polvihousuissa muovikuulan perässä ilman järkevää syytä juuri sen arvon, joka moiselle toiminnalle kuuluukin.

Sen sijaan esimerkiksi terveyspalvelut toimivat Kuopiossa hyvin, vaikka potkupallokenttä ei ollut ihan kansainvälistä tasoa. Muistanpa muuten, miten eräs turkkilainen potkupallojoukkue kävi pelaamassa Kuopiossa ja ihasteli kaupunkia ja sen erilaisia palveluja, mutta kun sitten tultiin pelipaikalla, vieraat muuttuivat hyvin mietteliään näköisiksi.

Ja kun tanskalainen potkupallojoukkue, jonka miehiä pidän todellisina kermaperseinä, kävi toissa kesänä kalakukkokaupungissa pelaamassa, kieltäytyivät pelaajat menemästä ottelun jälkeen kentän sosiaalitilojen suihkuun, vaan he peseytyivät vasta hotelli Atlaksessa.

Kyllä minun on ikävä tätä kuvan kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti mittaamattoman arvokasta TV-tornia. Ja eläinsuojelullisistakin syistä tornin remontointi oli tuomittava asia, koska muistan, miten TV-selostajat aikoinaan valittivat sitä, että ampiaiset häiritsivät selostusta huomioimatta sitä, että tornin putkirakenteissa pesivät ampiaiset olivat luonnon tasapainon kannalta tärkeitä pölyttäjähyönteisiä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti