keskiviikko 14. elokuuta 2024

Sukupuolinen syrjintä olympialaisissa

Olen hämmästynyt siitä, miten olympialiike syrjii ihmisiä sukupuolen perusteella. Pahimmillaan syrjintä näkyi kultaa voittaneen algerialaisen naisnyrkkeilijän tapauksessa. Hänen sukupuolestaan ei ollut täyttä varmuutta ja niinpä sitä, että mies mukiloi naisia, pidettiin huonotapaisuuteena. Ilmeisesti hän oli ns. muunsukupuolinen, mutta koska muunsukupuolisilla ei ole olympialaisissa omia sarjoja, joutui hän osallistumaan naisten sarjaan.

Edellä kerrotun johdosta tasarvon kannattajana vaadin, että naisten ja miesten lajien lisäksi, pitäisi sama lajimäärä olla myös muunsukupuolisilla. Nykyään ongelmana on myöskin se, että eräissä joukkuelajeissa on miehillä ja naisilla yhdistelmäjoukkueet, mutta mielestäni oikeudenmukaista olisi se, että yhdistelmäjoukkueissa olisi myös muunsukupuolisten edustus tasapuolisesti.

Jos muunsukupuoliset otetaan olympialaisiin mukaan, niin jaettavien mitalien määrä lisääntyisi niin, että eiköhän sieltä liikenisi muutama myös Suomelle. Pariisin kisoissa mitaleja jaettiin 329 kilpailumuodossa, joten jos muunsukupuolisille annetaan mahdollisuus osanottoon, nousee kilpailumuotojen määrä noin 500:aan.

Muunsukupuolisten mukaan tulo olympialaisiin lisäisi varmasti myös kiinnostusta kisoja kohtaan. Itsekin muistan, miten vuonna 2016 menin Kuopion Kalevan kisoissa ihan vasiten katsomaan naisten kuulantyöntöä, koska mukana oli sukupuolensa korjannut entinen mies. Hän erottuikin selvästi joukosta, koska oli muita pienikokoisempi.

Tässä lehtijuttu kiistaa herättäneestä algerialaisesta nyrkkeilijästä, jonka sukupuolesta ei ollut täyttä varmuutta:

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/83f60cea-b16c-4346-b352-49f8b15f6f0b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti